Kao i svake godine mjesec kolovoz u našem samostanu neobično je aktivan, uz brojne odlaske na godišnji odmor ili pak povratke, u devetnici Velikoj Gospi veći broj sestara okuplja se u godišnjim duhovnim vježbama. Ove godine voditelj duhovnih vježbi bio je don Vedran Torić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

U duhovnim vježbama sudjelovale su i sestre koje slave obljetnice zavjetovanja i koje obnavljaju zavjete, i pripremale su svoje srce i svoj duh za svečani trenutak obnove zavjeta.

Tijekom misnoga slavlja na završetku duhovnih vježbi, 14. kolovoza, sestra M. Valentina Ivković-Mandac u ruke svoje provincijalne poglavarice s. M. Andrijane Mirčeta položila je privremene zavjete na daljnje dvije godine. Tri sestre obilježile su 60. obljetnicu zavjeta: s. Kristina Beljan, s. M. Laurencija Krešo i s. Anastazija Nazlija-Ajduković. Devet sestara proslavilo je pedesetu, zlatnu obljetnicu zavjetovanja: s. M. Radoslava Kevo, s. Palmina Koštro, s M. Blaga Bunčuga, s. M. Nikoleta Dukić, s. Marinela Žuro, s. M. Ivanka Ćatipović, s. M. Silvana Perić, s. M. Gracijela Carev, s. Miranda Petric. S. Monika Zebić proslavila je 25. obljetnicu svog redovničkog zavjetovanja.

Istoga dana kanonski novicijat započela je postulantica Jana Vego koja je odabrala redovničko ime s. M. Felicita. Obred uvođenja u kanonski novicijat predvodio je fra Kristian Stipanović, župnik Župe Gospe od Zdravlja.

Doista su takvi trenutci - trenutci polaganja zavjeta, obnove zavjeta, ulaska u novicijat - milosni za cijelu redovničku zajednicu, ne samo u mjestu gdje se svečanost odvija, nego i za cijelu Družbu. Predivno je kada nas svake godine iznova podsjećaju na zahvalnost koju trebamo osjećati prema svojem Zaručniku i koju mu trebamo iskazivati cijelim bićem. U taj dan kao da se spoje tri vremena: prošlo, sadašnje i buduće. Svaka sestra može uvidjeti da je Družba i prije nje postojala, da sada postoji, ali i da će i nakon nje postojati, do Božje volje, i da se svaka, pa i svojim skromnim snagama, ugrađuje u život te iste Družbe. Toga dana mogle smo vidjeti koliko je zajedništvo između sestara jako i neizostavno, koliko se međusobno nadopunjujemo.

Što drugo reći nego Bogu hvala, hvala mu na milosti izabranja i hvala na svakoj pojedinoj sestri. Molimo ga za milost vjernosti i ustrajnosti do smrti. Kako bi po našem djelovanju, trpljenju i molitvi milosrdna ljubav osvojila svijet koji je iz dana u dan sve više potreban Vinkove i Lujzine ljubavi.

(smvim)

 

 

05.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje