Članovi Marijanske vinkovske mladeži u Hrvatskoj sa svojim sestrama duhovnim pratiteljicama sudjelovali su na Međunarodnom susretu Marijanske vinkovske obitelji u Portugalu od 29. srpnja do 1. kolovoza 2023. Susret je održan u prostorijama srednje škole u gradu Felgueirasu.

Iz naše Hrvatske i BiH na susret se zaputilo 15 članova MVM-a sa 5 sestara duhovnih pratiteljica: s. Blaženka Delonga s članovima MVM-a Kistanje, s. Ines Elek sa MVM-om Split, s. Marija Zrno sa MVM-om Zagreb i Novigrad na Dobri, s. M. Elizabeta Glasnović sa MVM-om Šibenik i s. M. Blanka Jeličić sa MVM-om Livno. Značajno je bilo naše zajedništvo i radost u sudjelovanju na ovom susretu koji je sve nas povezao u Vinkovu duhu.

Prvi dan, nakon dolaska na aerodrom u Portu, proveli smo vrijeme upoznajući grad Porto, posjetili smo muzej i katedralu, znameniti most Dom Luis I. koji povezuje dvije obale rijeke Douro, Portovu gradsku četvrt Ribeira, crkvu sv. Franje, a sa željezničke postaje gdje smo vidjeli 20 000 pločica koje predočavaju povijest Portugala, uputili smo se prema Felgueirasu, gradu gdje se održavao naš susret.

Sutradan kad su sve skupine MVM-a došle sa svojim duhovnim pratiteljima, posvetili smo se upoznavanju novih osoba iz Vinkovske obitelji. Predvečer je uslijedila „Ceremonija dobrodošlice”, a nakon zajedničke večere bilo je održano predstavljanje svih zemalja koje je započelo svečanim bubnjevima i procesijom sa zastavama. Budući da smo mi, članovi iz Hrvatske zajedno s članovima iz BiH, jedan hrvatski narod u dvije države, odlučili smo zajednički predstaviti Hrvatsku na pozornici. Sestra M. Elizabeta predstavila je zajednicu MVM-a u Hrvatskoj i pozdravila sve prisutne te smo kao zajednica poučili ostale članove dvije jednostavne, a značajne riječi: Vivat Croatia! Bila nam je čast među 60 prisutnih zemalja i oko 1500 sudionika Međunarodnog susreta MVM-a podignuti hrvatske barjake uz Thompsonovu pjesmu „Lijepa li si” te njome potaknuti i ostale da sudjeluju, što je isto bilo jedno svjedočanstvo nas kao pripadnika hrvatskog naroda koji žive vjeru i domoljublje na svakome mjestu ove zemlje.

Drugi dan našeg susreta bio je obilježen različitim aktivnostima. U jutarnjim satima započeli smo svetom misom koju je predslavio vrhovni poglavar Vinkovske obitelji o. Tomaž Mavrič naglasivši u svojoj homiliji kako je sveti Vinko Paulski i dalje živ i prisutan među nama i preko nas ako smo mi otvoreni i spremni nasljedovati njegovu karizmu nasljedujući samoga Krista. Također, p. Tomaž potaknuo je mlade da se ne boje ići protiv struje ovog svijeta koji prolazi, već da budu svjedoci, pa i pod cijenu neprihvaćanja u sredinama u kojima žive imajući na pameti uvijek lice siromašnoga Krista koji se skriva u licima siromaha 21. stoljeća.

Nakon svete mise bili smo podijeljeni u skupine, a svaka skupina sudjelovala je u određenoj aktivnosti ili katehezi. MVM Hrvatska sudjelovala je na katehezi o ekologiji koja je potkrijepljena Papinom enciklikom Laudato si! u kojoj spominje i našeg sv. Vinka. Katehezu o važnosti čuvanja naše Zemlje i održivim cjeloživotnim odlukama u ekologiji održala je Marie Claire Balo. Popodnevna aktivnost bila je obilježena pjesmom, plesom i radošću. U večernjim satima svi smo bili pozvani na gradski trg gdje se održavala lokalna fešta Dani hrane i vina u Felgueirasu, s bogatim programom s plesovima u njihovim tradicionalnim nošnjama, napjevima i slično. Organizator tog programa na trgu od 60 zemalja s Međunarodnog susreta MVM-a izabrao je nas iz Hrvatske s još šest drugih zemalja da se predstavimo na pozornici, tako da smo po drugi put predstavili našu predivnu zemlju Hrvatsku i oduševili okupljene mještane.

Dana 31. srpnja svetu misu predvodio je duhovnik MVM-a Portugal, lazarist o. Pedro Guimarães Pozvao je sve mlade na vjerno služenje Kristu, na molitvu sv. Vinku za uspješnije djelovanje svih nas kao članova njegove duhovnosti i karizme. Liturgijski odbor pozvao je jednu od nas sestara da pročita prvo čitanje na engleskom jeziku, pa je to bila s. M. Elizabeta, a na kraju mise pozvali su također još jednu sestru koja će simbolički prinijeti ogranak Vinkovske obitelji na stablo kod oltara. To je bila s. Ines Elek koja je nosila ogranak s natpisom “Sestre milosrdnice”. nakon mise zaputili smo se u prostoriju susjedne župe gdje smo slušali predavanje sestre Anne Wiwiek, kći kršćanske ljubavi, pripadnice Indonezijske provincije, na temu “Dostupnost”. Govorila je koliko je važno imati dobar i kvalitetan sadržaj, smjernice, pravila, ali ako u zajednici nema atmosfere, sve je uzaludno. Onda mladima ne dajemo razloga da nam smiju pristupiti i doći na susrete. Ako nismo dostupni kad nas drugi trebaju, ne u vrijeme kad mi hoćemo, nego kad nas prilike zovu na posao, dajemo surovu sliku vinkovske karizme, jer sv. Vinko bio je svima dostupan, nije se sakrivao od dužnosti, nije se štedio, već je dopustio da ga traže i pronađu.

Nakon objeda, popodnevno predavanje bilo je održano u gradskoj knjižnici pod nazivom „Trinaest kuća” gdje je bila riječ o uključivanju svih ogranaka Vinkovske obitelji u projekt 13 kuća koji ima za cilj izgraditi ili obnoviti 13 kuća osobama bez vlastitoga doma pa se planiralo u projekt uključiti i članove MVM-a diljem svijeta.

Zadnji dan Međunarodnog susreta završio je zajedničkim doručkom i pozdravima mladima koji nastavljaju put za Lisabon gdje će se održati Svjetski susret mladih s papom Franjom. Budući da smo mi koji nismo išli u Lisabon imali slobodnog vremena toga dana, odlučili smo posjetiti Marijansko svetište Fatimu. U Fatimi smo otišli do sela u kojem su rođeni Franjo, Jacinta i Lucija, vidjeli kuće u kojima su živjeli, te smo posjetili baziliku, izmolili krunicu, sudjelovali na hrvatskoj misi zajedno sa tristotinjak mladih koje su vodili salezijanci. Nakon toga smo se uključili u večernji program krunice te procesije koja je išla s kipom Gospe Fatimske. Značajno je što se u kruni na Gospinom kipu nalazi metak kojim je bio pogođen sveti otac Ivan Pavao II. 13. svibnja 1981. na blagdan Gospe Fatimske u 17:17 na Trgu sv. Petra.

Nakon večernjeg molitvenog programa u Fatimi zaputili smo se na aerodrom gdje smo se sutradan sretno vratili u našu Hrvatsku, ispunjeni, radosni i osnaženi zajedništvom ljudi koji su dio velike živuće i rastuće Vinkovske obitelji.

Zahvaljujem mladima koji su se odazvali na ovaj veliki događaj te su surađivali u programu s velikom radošću. Zahvaljujem sestrama koje su mladima neumorne učiteljice duhovnosti i karizme sv. Vinka, podrška i potpora u svemu što je na slavu Božju. Zahvaljujem i našim patrima lazaristima iz Novigrada na Dobri koji nisu bili s nama, ali su poslali dvije članice iz MVA-a da prenesu ove događaje svojoj zajednici. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način podržavali naš odlazak na Međunarodni susret MVM-a u Portugal i pratili nas molitvama i podrškom. Na kraju svega, jako je važno poticati najprije sebe, a i sve naše laike da shvate karizmu sv. Vinka koja je blago u glinenim posudama. Svijet nas treba i traži, ali i mi moramo tražiti naše potrebite. Ovi susreti nam to daju do znanja. U današnjem svijetu mnogo je siromaha tijelom, ali još više ih je duhom. Zato, naš duh neka bude ispunjen Kristovim duhom koji će nas ojačati za zajedništvo, koje je samo po sebi svjedočanstvo, koji će nas dovesti bliže sv. Vinku i njegovom milosrdnom srcu, koji će nas povezivati gdje god bili i kojim god apostolatom se bavili.

Neka milosrdna ljubav po nama osvaja svijet!

Po Mariji k Isusu!

 

s. M. Elizabeta Glasnović, nacionalna sestra savjetnica MVM-a Hrvatska

 

05.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje