U Splitu je 11. kolovoza 2021. blago u Gospodinu preminula naša draga sestra M. Anuncijata Erić. Doživjela je 83 godine, a u milosrdničkom je zvanju 64 godine Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 13. kolovoza 2021. na splitskom groblju Lovrinac. Sprovodne obrede i svetu misu zadušnicu predvodio je fra Petar Lubina. U ime zajednice od pokojne sestre oprostila se s. M. Gracijana Gracin.

Sestra Marija Anuncijata Erić, krsnim imenom Danica, rođena je 29. srpnja 1938. godine u mjestu Krehin Gradac u Bosni i Hercegovini, od oca Mate i majke Vide, rođ. Martinović.

U ranom je djetinjstvu s. M. Anuncijata već osjetila blizinu smrti. Od devetero braće i sestara tri djevojčice umiru vrlo rano, a umire i otac kad je Danica imala samo tri godine. Majka ostaje s dva sina i četiri kćeri te neumorno radi i odgaja djecu. S. M. Anuncijata piše kako ju je majka uz velike žrtve poslala dalje u školu. Tako je viđala i časne sestre… Piše: Pohađajući školu, upoznavala sam i prolaznost ovoga svijeta. Svijet ne može zadovoljiti ljudske želje, koje su iz dana u dan sve veće…  Prirođenom bistrinom i u razgovoru s majkom otkriva najveći smisao u Bogu i odlučuje poći za njim kao redovnica. 

U svibnju 1956. godine dolazi u naš samostan u Splitu. Prve redovničke zavjete polaže 8. svibnja 1958, a pet godina kasnije i doživotne zavjete.

Nakon prvih zavjeta, nekoliko mjeseci boravi u provincijalnoj kući, uči šivati i svirati, da bi u studenom iste godine išla u Zagreb gdje je pohađala školu za dječje njegovateljice. Po završetku dvogodišnjeg školovanja, 1960. godine, vraća se u Provinciju. Ubrzo odlazi u Kotor pa Igalo i Trebinje i radi kao bolničarka. Tih godina u Beogradu završava i medicinsku školu, a put Vinkove milosrdnice u službi bolesnika nastavlja se 1980. godine u bolnici u Dubrovniku. Niz godina živjela je u našem samostanu u Mokošici. U dubrovački samostan svetog Vinka dolazi 2000. godine i vrši službu predstojnice. U toj službi još više dolazi do izražaja njezina svestranost, dobra volja i ljubav prema svima – od njezine obitelji, rodbine, redovničke obitelji pa do svakog tko treba pomoć. 

Po odlasku u mirovinu obavlja kućanske poslove dok joj životne snage to dopuštaju. U provincijalnu kuću u Splitu, gdje je u četvrtak 11. kolovoza 2021. završila svoje ovozemno hodočašće, dolazi u veljači 2018. godine, znatno narušena zdravlja.

Sestra M. Anuncijata bila je vedra duha, susretljiva i spremna pomoći. Mnogi bolesnici okrijepljeni su i tjelesno i duhovno, a mnoge gospođe i gospari koji su joj se obraćali za pomoć naišli su na dobru volju i spretnost u nalaženju rješenja. Dječja njegovateljica znala je pričuvati djecu susjeda kad je već bila u poodmakloj dobi, a lekcije sviranja od prvih samostanskih dana nastavila je kroz život, ugrađujući ih u misna  slavlja kad god je bilo potrebno. Voljela je sestre i Družbu, sa zanimanjem je pratila događanja i svojstvenom joj lucidnošću procjenjivala određene trenutke i događaje. Humor kojim je redovito začinjala komunikaciju odražavao je njenu osobnost i ovih zadnjih mjeseci, premda je bolest napredovala neumoljivo i brzo. Borac do kraja! – posvjedočile su sestre koje su je do zadnjeg daha njegovale. 

Draga naša s. M. Anuncijata! Zahvalne Bogu za vaš život i za zadnje sate zajedništva u molitvi oko vašeg bolesničkog kreveta, kad je bilo sve očitije da nalazite svoj konačni mir u Pobjedniku Smrti, vjerujemo da su sve vaše borbe i muke postale sjeme za vaš uskrs!

Ostajemo u uzajamnom molitvenom  zajedništvu, dok svi ne prispijemo tamo gdje ni jauka ni boli više neće biti i gdje s oka svaka suza nestaje.

Počivala u miru Božjem!

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje