U Marijinu dvoru u Lužnici, od 4. do 7. srpnja, upriličena je duhovna obnova za sestre koje ove godine obilježavaju 10., 15., 20., 25., 30., 35., 40. i 45. obljetnicu redovničkih zavjeta. Duhovnu obnovu predvodio je o. Srećko Rimac, OCD, a odazvalo se 14 sestara. Iz naše Provincije odazvale su se tri sestre: s. Antonija, s. Dominika i s. M. Elizabeta, a na put do Lužnice još su krenule s. M. Gracijana i s. M. Valentina.

Putovanje do Lužnice obogatile smo posjetom pavlinskom samostanu Svetice kod Ozlja u kojem kao upravitelj Župe Rođenja BD Marije djeluje o. Marko Kornelije Glogović, OSPPE. Osim što je to jedan od malobrojnih pavlinskih samostana u kojem i danas djeluju pavlini, nama je taj posjet imao i posebno značenje. Naime, uz samostan i pastoralno djelovanje za vrijeme i nakon II. svjetskog rata duboko se veže i ime svećenika, lazarista o. Janeza Strašeka za kojeg je kardinal Josip Bozanić na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 11. lipnja, izdao proglas „Kauza beatifikacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka C.M. iz Misijske družbe svetog Vinka Paulskoga“. On je ubijen iz mržnje prema vjeri i to nakon II. svjetskoga rata, a grob mu se nalazi na mjesnom groblju u Sveticama. Nakon obilaska samostana pod vodstvom domaćice samostana, nastavile smo put prema Marijinu dvoru u Lužnici.

U Lužnici nas je o. Srećko nanovo usmjerio prema stožerima redovničkog života, a koji se, naravno, ogledaju u primjeru Isusa Krista. To su molitva, kako osobna tako i zajednička s posebnim naglaskom na Službu časova, zatim euharistija, a sve to protkano radošću i poniznošću. Naime, redovnički život svjedočki je život u onoj mjeri u kojoj i sami živimo radost takvog odabranja, ali duboko ispunjeni poniznošću koja svaki vid svjedočenja usmjerava prema Isusu Kristu kojem smo se odazvale i prema bližnjima kojima smo po tom poslanju poslane. A toliko imamo primjera svetaca iz kojih možemo crpiti snagu za svladavanje onog što je ljudsko u nama. Redovnica koja moli i svaki dan crpi snagu iz euharistije, ima sve preduvjete da bude radosni svjedok svog odabranja i jednako tako da po istini živi zavjete koje je Bogu obećala.

Budući da smo u Godini sv. Josipa, organizirano smo hodočastile u nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac. Nakon slavlja euharistije, koje je predslavio o. Srećko, voditelj svetišta vlč. Antun Sente vrlo nas je iscrpno upoznao s poviješću svetišta i duhovnim programom koji je u župi vrlo živ, raznolik i bogat.

Bilo je lijepo susreti se i izmijeniti iskustva života, međusobno se poduprijeti i obogatiti jer svima nam je pri srcu da se milosrdnička karizma što bolje i jasnije očituje po našem djelovanju. Zahvalne smo i našim poglavaricama za ove dane okrepe i osvježenja za tijelo i duh, a jednako tako i sestrama koje vode duhovni centar Marijin dvor jer su nam omogućile da se prepustimo jačanju duha i odmoru tijela kroz molitvu, meditaciju i šetnju divnom Božjom prirodom pa ni žega srpanjskih dana nije bila preteška. (sad)

02.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje