Od izložbe u Križevcima u svibnju ove godine pa preko Pule, Šibenika i Molva, hrvatski sveci i blaženici iz kista naše akademske slikarice s. Zdravke Milić stigli su do Sinja. Izložba u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske svečano je otvorena u petak, 1. prosinca.

 

Prije otvorenja izložbe svečano misno slavlje predslavio je mons. Antun Sente, upravitelj Nacionalnog svetišta sv. Josipa, u koncelebraciji s gvardijanom fra Marinkom Vukmanom, župnikom fra Antoniom Mravkom i fra Gabrijelom Hrvatinom. Pjevanje je animirao naš zbor iz Splita pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina.

Kako u prigodnim riječima pozdrava župnika fra Antonija, tako u i u nadahnutoj propovijedi vlč. Antuna vrlo skladno se povezalo značenje uzora svetosti u našem narodu.

Na samom kraju misnog slavlja, župnik fra Antonio zaželio je da vjernici grada Sinja i hodočasnici koji ga posjete tijekom adventa nađu vremena posjetiti izložbu kako bi, uranjajući u primjere svetosti, i sami se poučili kako bdjeti nad svojim kršćanskim životom i kako bi spremno dočekali rođenje Isusa Krista.

Po završetku misnog slavlja slijedilo je svečano otvorenje izložbe koja je postavljena u klaustru samostana. Program otvorenja obogatio je naš zbor izvodeći tri skladbe: Divan si, Gospodine s. M. Tarzicije Fosić, zatim skladba Sedam bijelih ljiljana za koju je tekst u čast naših sestara mučenica napisala s. Vilma Šurjak, a uglazbio mo. don Šime Marović te pjesma Razvij trobojku, anđele iz oratorija Slobodan u istini za koji je tekst napisao don Ante Mateljan, a glazbeno ga potpisuje don Šime.

Okupljeno mnoštvo pozdravio je sinjski gvardijan i upravitelj svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. O izložbi i njezinu putovanju po Hrvatskoj govorili su mons. Antun Sente, glavni organizator i promotor, i prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar. Moglo se čuti o povijesti nastanka ideje i potrebe za ovakvom izložbom kao i o likovnim tehnikama za kojima je posegnula s. Zdravka kako bi na sebi svojstven način postavila uzore svetosti pred gledatelja usmjeravajući ga na ono što je bitno. Prigodnu riječ uputila je i s. M. Andrijana Mirčeta, provincijalna poglavarica. U svom izlaganju iznijela je podatke o Družbi i Provinciji Navještenja Gospodinova – Split posebno naglasivši prisutnost naših sestara mučenica na ovoj izložbi navodeći na kakav su način stekle mučeničku krunu. S posebnim je pak naglaskom govorila o stoljetnoj prisutnosti nas, sestara milosrdnica, u Sinju i svijetlim tragovima koji svjedoče o našem djelovanju kroz odgoj djece, brigu za starije i nemoćne te suradnju sa franjevcima iz samostana Čudotvorne Gospe Sinjske i civilnim vlastima grada Sinja.

Izložbu je otvorio sinjski gradonačelnik Miro Bulj, koji nije skrivao radost zbog ovakvog događaja u njegovu gradu zahvalivši organizatorima i autorici što su ovim djelom obogatili grad Sinj prije početka adventskog vremena.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, koju će građani Sinja i brojni hodočasnici moći razgledati tijekom mjesec dana, umjetnički je prikaz proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika, a i onih za koje se vode procesi za beatifikaciju ili kanonizaciju.

Ipak smijemo reći da izložbom s. Zdravke s pravom dominiraju likovi naših sestara službenica Božjih, mučenica komunističkog režima. Izložbu prati i prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetničkih djela, likovna analiza povjesničara umjetnosti prof. Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih.

s. Antonija Delonga

01.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje