U večernjim satima ponedjeljka 27. studenoga 2023. Marijanska vinkovska mladež iz Splita u zajedništvu s nama sestrama i našim prijateljima proslavila je blagdan svoje zaštitnice – BDM Bezgrješne od čudotvorne medaljice. Molitveni program započeo je Molbenicom Čudotvornoj u 17.30, nakon koje je slijedila svečana Večernja i euharistijsko slavlje koje je predvodio o. Ante Jakus, OCD, a svojim pjevanjem pratio zbor sestara pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac-Mačina.

U svojoj homiliji o. Ante je najprije čestitao blagdan kako mladima iz Marijanske vinkovske mladeži tako i sestrama i svima nazočnima, a onda je biranim riječima oslikao lik Blažene Djevice Marije oslanjajući se na evanđeoski ulomak o Navještenju. Taj prekrasan i presudan trenutak kako Marijina tako u konačnici i našega života spasenjski je trenutak i blagoslov neba. Ne boj se, Marijo! – riječi su anđela Gabrijela izrečene ne samo za taj trenutak, nego odzvanja u svim situacijama Marijina života, napose u onom za Majku najbolnijem trenutku kada je stajala pod križem i primila mrtvog Sina u naručje. Marija nije zaboravila u nijednom trenutku da je našla milost u Boga i nije se bojala – jer je bila zamilovana i voljena. Možemo li i mi učiti od Marije da na isti način pristupamo svakom, pa i najtežem trenutku života kojega nam Bog u svojoj providnosti i po svojoj volji dopusti? Vjerujemo li kao Marija da nas dobri Bog voli, da smo njegovom milošću zamilovani po snazi sakramenata i da će nam dati snage da iz svih situacija iziđemo još jači i vjerniji njemu i njegovim obećanjima? U životu ne mora sve biti idealno i lijepo da bismo mogli slaviti Boga, jer Bog progovara i u vihoru i u lahoru, ali predanje i povjerenje u Boga sigurno donosi mir i radost.

Čudotvorna medaljica, škapular i sl. nisu čarobne amajlije za čudesno ozdravljenje nego su nam dani da po njima i po našoj molitvi raste svakodnevno naša vjera u to da nas Bog ljubi i da mu je znano što nam je potrebno. A Bog od nas ni ne traži neke posebne uspjehe, rekorde, medalje zlatnog sjaja... On traži ono što nam je svojim primjerom pokazala sv. Katarina Labourè – svetica koja je od Boga izabrana da smije gledati Blaženu Djevicu Mariju; on traži da živimo skrovito, ponizno i vjerno u malim stvarima.

O. Ante nas je sve skupa pozvao da po uzoru na sv. Katarinu budemo marijanske duše, da obnovimo želju za svetošću, za životom koji će slaviti Božje ime te uz zagovor Blažene Djevice Marije činiti djela bližnjemu na korist a sebi na spasenje.    

Zahvaljujući za poziv da predvodi ovo blagdansko slavlje, o Ante je izrazio radost što je time imao mogućnost pobliže se upoznati s ukazanjima Blažene Djevice sv. Katarini i sa čudotvornom medaljicom, koja je bila diljem svijeta izvorom milosti mnogima koji su je nosili.

Nakon misnog slavlja članovi Marijanske vinkovske mladeži proslavu su nastavili zajedničkim druženjem uz „slano i slatko“ te ugodnu i lijepu riječ.

Zahvalni svima koji su ovom proslavom u lijepom duhovnom zajedništvu iskazali slavu Bogu i čast Blaženoj Djevici Mariji Bezgrješnoj od čudotvorne medaljice, zazovimo svi zajedno našu nebesku Majku:

O Marijo, bez grijeha začeta,

moli za nas koji se Tebi utječemo!

(sad)

 

 

    

02.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje