U srijedu 27. rujna u našem samostanu u Šibeniku proslavile smo svetkovinu svoga duhovnog utemeljitelja i nebeskog zaštitnika sv. Vinka Paulskoga. Za ovo slavlje pripremale smo se molitvom devetnice i trodnevnicom, koju je na jutarnjim misama svojom homilijom i poticajnim riječima vodio don Ivica Boko, kapelan naše zajednice. U sva tri dana don Ivica je homiliju temeljio na evanđelju dotičnog dana povezavši ga s našim redovničkim životom, služenjem drugima i našim osobnim duhovnim rastom te osobito s djelima sv. Vinka koja su bila uvijek za druge, za potrebite.

Na samu svetkovinu euharistijsko je slavlje predvodio šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić u zajedništvu s biskupom u miru msgr. Antom Ivasom, don Ivom Babačićem i don Ivicom Boko. S nama su u slavlju sudjelovale i sestre koje vrše službe u Svećeničkom domu te vjernici koji pohađaju svakodnevne mise u našoj kapeli.

Homilija koju je biskup Rogić uputio nazočnim sestrama i vjernicima bila je prožeta riječima ohrabrenja vezanim za evanđelje o blaženstvima kao i sjećanjem na sve što su sestre činile i čine za čovjeka patnika, za mlade koji vape za Bogom, za svakoga svog bližnjega koji u svojim teškoćama očekuje barem pogled, stisak ruke i toplu riječ. Blaženstva su, istaknuo je, smjernice našega života i sv. Vinko je to prepoznao, usvojio i pokazao nama kuda trebamo ići i kako se za potrebnike boriti. Naveo je potom da je sv. Vinko u svojim spisima naglašavao da siromahe, bolesne, potrebite trebamo promatrati u svjetlu vjere da bismo u njima mogli prepoznati „Sina Božjega koji je i sam izabrao biti siromah, trpjeti, biti odbačen, gotovo izgubiti naličje čovjeka. Sveti Vinko brani ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka ma u kakvom on stanju bio“ jer on prepoznaje u svakome od njih Sina Božjega. „To je istinski pogled vjere koji nije lako uvijek imati, niti zadržati“ , rekao je otac Biskup. Ukazao je potom i na činjenicu da nekada možemo biti u nemogućnosti pomoći siromasima, a nekada im možemo stvarno pomoći a opet ih povrijediti. Međutim, kazao je, moramo imati na umu da ako smo ih primili s poštovanjem i s njima razgovarali, priznajući im tako ljudsko dostojanstvo koje možda mnogi u njima više i ne primjećuju, to će mnogima od njih značiti više negoli sama materijalna pomoć.

Nakon euharistijskoga slavlja blagdansku smo radost nastavile dijeliti u našoj blagovaonici kroz molitvu, pjesmu, druženje i zahvaljivanje. Svečano raspoloženje u obilježavanju svetkovine završeno je u znaku molitve da nikad ne prođemo pored ikoga ravnodušna lica, zatvorena srca, ubrzana koraka.

Marijanska vinkovska mladež i Udruga sv. Vinka – Šibenik proslavila je svetkovinu sv. Vinka na večernjoj misi u 18 h koju je u našoj župnoj crkvi predslavio don Tomislav Puljić, župnik Župe Srca Isusova i duhovnik Udruge. U svojoj propovijedi don Tomislav je istaknuo važnost vinkovske karizme i rekao da se Bog u 17. stoljeću, kad je u Parizu vladala velika bijeda, služio sv. Vinkom, sv. Lujzom, lazaristima i kćerima kršćanske ljubavi da bi pomogao ljudima u nevolji, a duh osjetljivosti za potrebe bližnjih postupno je prenosio i na laike. Spomenuo je nakon toga velike doprinose koje danas laičke udruge uz pomoć sestara mogu učiniti i čine te rekao nazočnima kako zaista mogu biti ponosni kojoj i kakvoj udruzi pripadaju jer ona počiva na karizmi i duhovnosti koja je učinila puno dobra. Sa zahvalnošću župnik je spomenuo i naše sestre koje su desetljećima služile bolesnicima u bolnici te istaknuo njihovu vjeru i odanost vinkovskoj karizmi u teškim vremenima ne samo za grad Šibenik, već i za cijelu Hrvatsku. Nakon mise nastavili smo druženje s članovima Udruge i Mladeži u župnoj dvorani i zahvalili za sve milosti koje Bog čini po našim suradnicima laicima, jer su doista “produžena ruka” našoj Družbi.

s. M. Elizabeta Glasnović

02.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje