Dana 5. rujna 1845. u Zagreb su iz Austrije došle prve sestre milosrdnice na poziv tadašnjeg zagrebačkog biskupa Jurja Haulika. Evo što je, između ostaloga, u knjizi Kratka povijest Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga (Zagreb, 1935.) zapisano o njihovu dolasku:

Haulik175Dolazak sestara milosrdnica u Zagreb

Dana 18 augusta 1845 primi Haulik od briksenskog biskupa slijedeći dopis :

„Na 28 augusta o. g. otputovaće u Zagreb šest određenih sestara u pratnji tirolske vrhovne glavarice s. Jozefe Larher i kućne starješice iz Insbrucka s. Aleksandre Petzer. One će dovesti dvije zavjetovane sestre i četiri novakinje, a od tih su dvije iz Insbrucka a Četiri iz Zamsa. Putovaće posebnim kolima pod zaštitom Božjom preko Vilaha i Ljubljane te će za osam a najkasnije za devet dana stići kolima u Zagreb. Sestre će donijeti sobom i svoju prtljagu, a knjige i druge stvari otpremiće se poštom. Usuđujem se primijetiti, da su sestre za ovo mjesto posebnom pomnjom izabrane, pa ih preporučujem najtoplije Vašoj pastirskoj brizi i ljubavi.”

Dana 5 rujna 1845 stigla su u Zagreb dvoja kola sa sestrama milosrdnicama. Bilo ih je osam: šest putnica i dvije pratilice, a po imenu ove :

1. sestra Augustina Müller, učiteljica i prestojnica, † 1847 u Zagrebu
2. sestra Johana Krösbacher, učiteljica, kasnije prva časna Majka
3. Karolina Frühbek, učiteljica, †1849 od kolere
4. Augusta Artinger, † 1856 u Zagrebu
5. Veronika Kranobiter, † 1850 u Zamsu
6. Filipina Elsenson, †1859 u Zamsu

Kad su sestre došle, bio je Haulik na krizmenom putovanju, te se je vratio istom 13 IX. Prvi mu je korak bio u samostan da pozdravi sestre. Koliko li se je obradovao, kad je na sestrama vidio redovničku čednost i poniznost, te je sav razdragan pisao briksenskom biskupu ovako :

„Na povratku sa krizmenog putovanja prvi mi je korak bio do sestara, koje su 5 rujna sretno stigle u Zagreb i već su se lijepo snašle u svojim prostorijama. Sestre su učinile na mene vrlo dobar utisak, vidi se na njima redovnička čednost, poniznost, pobožnost i kršćanska ljubav, a po svemu ovome činiće čudesa…

Dok sam živ, biću Vam zahvalan, što ste mi poslali sestre, pa ćete i Vi biti dionikom zasluga za djela, koja će one činiti ovdje na slavu Božju. Časna Majka, koja ih je dopratila, stekla je ovdje općenito poštovanje i naklonost sviju. Htjela je da se sa pratilicom odmah vrati, ali na moju želju ostaje ovdje do 23 o. mj., pa će otputovati kući preko Trsta i Gorice.”

Haulik v. r.

 

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje