DescentSveti Pavao plačući priznaje da se mnogi ponašaju kao neprijatelji križa Isusa Krista.

Pozvani smo dakle častiti Sveti Križ, shvaćajući pod tim sve vrste patnji, koliko u odnosu na sam križ na kojem je Naš Gospodin bio prikovan, toliko i na sve ostale muke i patnje koje je podnio u svom svetom čovještvu, o čemu smo poučeni na brojnim mjestima svetog Evanđelja. No, poglavito su duše od Boga odabrane na posve izniman način određene za patnju koja im je draga i ugodna dotle da bi više voljele umrijeti nego ne trpjeti, jer trpjeti i ljubiti za njih je isto.

Naš je Gospodin htio pokazati uzvišenost patnji rekavši da je sveti Pavao bio njima počašćen za Njegovo ime; stoga ova tvrdnja sa svom istinitošću mora zaživjeti u našim srcima, jer što na zemlji zapravo radimo dok trpimo? Na sebe primjenjujemo zasluge patnji Isusa Krista.

l što Bog radi u raju? Zauvijek dovršava smrt i patnje svoga Sina; čini blaženima duše otkupljene po tim patnjama. O Križu, o patnje, kako ste divni, budući da ste počašćen i vječno ćete to biti jer ste dušama pribavili moć slaviti i ljubiti Boga!

O Križu, o patnje: koliko ste divni, budući da vam je ljubav samoga Boga dodijelila mjesto u Njegovu Sinu, da bi preko vas ostvarila svoju moć pribavljanja raja onima koje su naslade bile iz njega otjerale.

 

Duhovni spisi, str. 968

10.jpg