vecerVečernja molitva
Zborovođi. Uz žičana glazbala.
Psalam. Davidov.

Kad zazovem, usliši me, Bože, pravdo moja,
ti što me u tjeskobi izbavi:
smiluj mi se, usliši moju molitvu!

Sinovi čovječji, dokle će vam srca ostati tvrda?
Zašto ispraznost ljubite, opsjenu slijedite?
Znajte: Gospodin čudesno uzvisuje prijatelja svoga;
Gospodin će me uslišiti kad ga zazovem.

Promislite u srcima i ne griješite,
dršćite na svojim ležajima i zanijemite.
Prinesite žrtve pravedne, u Gospodina se uzdajte!

Mnogi govore: »Tko će nam pokazati sreću?«
Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom svoga lica!
Više si u srce moje ulio radosti
nego kad obilno rode pšenica i vino.
Čim legnem, odmah u miru i usnem,
jer mi samo ti, o Gospodine, daješ miran počinak.

UVOD

Kad na kraju dana pristupamo pred Lice milosrđa koje je Krist, u iskrenosti srca budimo ono što i kakvi jesmo. Vođeni tekstom Psalma 4. koji je večernja zahvala Onomu koji nas poznaje razmislimo: S kojim i kakvim mislima u srcu mi na kraju svog svakodnevlja pristupamo Onomu koji je milosrdan, ali i pravedan? Je li naša molitva zahvala i predanje u Njegovu pravdu i milosrđe ili mi računamo na neke svoje zasluge i nalazimo da možemo nuditi svoja rješenja? Znademo li očistiti svoja srca od svih grešnih misli kako bi ga čista srca zazvali i radosno iščekivali uslišanje svojih molitava?

Nazvao nas je prijateljima – uzvraćamo li mu vjerom da je On, naš Prijatelj, jedini i najsigurniji put do istinske sreće; da je On najpotpunija radost koja može obasjati naše namisli i umiriti našu savjest? Imamo li pouzdanja u tog i takvog Prijatelja? Nalazimo li u Njemu mir i spokoj po zahvalnosti srca našega za sve što nam od Njega dolazi?

 

MEDITACIJA

Gospodine pravedni, ohrabrio si nas po svom sinu Isusu Kristu koji je rekao: Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se. (Mt 7,7) Evo nas pred licem tvojim, Gospodine, zaogrnuti zahvalnošću na kraju dana koji nam je tvoja dobrota udijelila. U iskrenosti srca zazivamo tebe, pravdo naša, moleći da uslišiš sve naše dobre nakane i smiluješ se poradi svakog izraza milosrdne ljubavi učinjenog na tvoju slavu.

Zazivamo tebe, smilovanje naše, koji nas svjetlom svog lica podižeš iz naših tjeskoba, raskajani zbog svih onih trenutaka kada smo djelovali kao sinovi čovječji kojima srca otvrdnuše i ne prepoznavši snagu tvoje milosti skrenusmo s tvoga puta.

Evo, u svjesnosti svojih slabosti zazivamo tebe, jedinog pravog prijatelja koji za svoje prijatelje ide do kraja – do smrti na križu – i tako uzvišen čudesno uzvisuješ sve koji te spoznaše, povjerovaše ti, zavolješe te i prihvatiše za prijatelja.

O, da nam je otvoriti širom oči srca da prepoznamo kako je najsigurniji put do istinske sreće onaj koji si nam ti pokazao dok si koračao za nas pod teretom križa.

O, da nam je svima srce puno ljubavi kao što je Tvoje pa da bez primisli zla djelujemo po blagosti i razumijevanju.

O, da nam je svima u poniznosti srca prinositi žrtve pravedne i tebi mile!

O, da nam je pročišćenima i obasjanima svjetlom tvog Milosrdnog lica, predati se radosti koju po darovima svog Duha ulijevaš u naša srca, radosti iskrenoj i beskrajnoj, kako bi smireni u tvojoj prisutnosti priveli kraju još jedan od toliko nam darovanih dana.

MOLITVA

Gospodine, pravdo i uzdanje naše, u tebe se uzdamo i tebi se po djelovanju našem predajemo. Svjetlom svoga lica obasjaj naše dane i po smilovanju svome blagoslovi naše djelovanje. Ispunjeni radošću koja od tebe dolazi te smireni u srcu po znamenu križa, daj da usnemo mirnim snom koji neka bude zalog blagoslova novog dana. Po Kristu Gospodinu našemu koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog po sve vijeke vjekova. Amen.  

s. Antonija Delonga

10.jpg