gospadetMisli svete Lujze o pobožnosti prema Djevici Mariji...

Sve duše koje su istinski kršćanske moraju imati izuzetno veliku ljubav prema Presvetoj Djevici i častiti je zbog njenog odabranja za Majku Božju i radi krjeposti kojima ju je Bog za to obdario. To nas dostojanstvo obvezuje svakodnevno joj iskazivati određenu čast; a najveća koju joj možemo iskazati jest da svoj duh ujedinimo s nakanama svete Crkve i načinu kojim je Crkva u raznim liturgijskim vremenima slavi, radujući se s Marijom i čestitajući joj na odabranju koje joj je Bog iskazao kad je u Njenom krilu ujedinio ljudsku narav i svoje božanstvo, želeći da se to jedinstvo u nama nikada ne prekine.

Kada će nas obuzeti zahvalnost za sve milosti Božje, primljene po Utjelovljenju i po primjerima života Isusa Krista!? Promatrajmo Presvetu Djevicu kao kanal kojim nam je došlo sve dobro i radi toga joj iskazujmo čine štovanja.

Pri izvršavanju svojih čina ugledajmo se u postupanje Presvete Djevice, svjesne da joj iskazujemo najveću čast ako nasljedujemo Njezine krjeposti; poglavito čistoću, jer smo zaručnice Isusa Krista; poniznost, jer je po njoj Bog izveo tako velike stvari; njezinu slobodu i nenavezanost na zemaljske stvari, jer je već od prvih svojih godina bila odvojena od svojih roditelja. Stoga ovim trima Marijinim krjepostima posvećujemo sve djelatnosti svoga života moleći je da ih preda svome Sinu.

Moramo slaviti svetkovine koje je sveta Crkva propisala Djevici u čast, usredotočujući svoj duh na ono što nam je predloženo slaviti toga dana, moleći je svakodnevno da nam pomogne iskazivati Bogu služenje koje smo mu obećale i izvršavati Njegovu svetu volju istom onom podložnošću kojom je to činila Djevica.

Dobro je odabrati nekoliko molitava koje ćemo joj upućivati i nijednog ih dana ne izostaviti; ponekad joj iskazati koji čin ljubavi; ponekad radovati se u srcu radi slave koju Ona uživa u Nebu, sa željom da i mi jednog dana prispijemo tamo da joj mognemo iskazati svu čast koju će Bog zaželjeti da joj iskazujemo.

 

Sveta Lujza de Marillac, Duhovni spisi, Družba sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga, Zagreb, 2005., str. 979-980

13.jpg