Svečano predstavljanje očišćenih i uštimanih orgulja u crkvi sv. Jakova i Ane u Dicmu uveličao je naš sestarski zbor pod ravnanjem maestre s. M. Mirte Škopljanac-Mačina, na spomendan sv. Terezije Avilske, 15. listopada 2022. godine.

Orgulje je izradila naša hrvatska orguljska radionica Heferer 1998. godine, a održava ih orguljar Vid Kalebić. Potrebno čišćenje ovih orgulja učinjeno je 24 godine nakon njihova postavljanja s ciljem da se uklone natruhe vremena i da ovaj instrument koji je veoma važan u crkvi ponovno zasvira u svoj svojoj punini. Svrha je kolaudacije da se pokaže funkcionalnost i svrha orgulja u liturgijskom prostoru. Tako su u programu izvedena djela pisana za orgulje, zbor i solo poznatih hrvatskih skladatelja, Miroslava Grđana, Albe Vidakovića, Šime Marovića, s. Lujze Kozinović, Mije Ćurkovića te neizostavnog Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Bartoluccija, Domenica Zipolija i Engelharda.

Današnji čovjek se uslijed nestalnosti ovoga svijeta propituje kako to izgleda raj i rajsko uživanje svetih. Odgovor se krije u orguljama koje kako kaže dokument Drugog vatikanskog sabora, Sacrosanctum concilium u br. 120: „U latinskoj Crkvi treba uvelike cijeniti orgulje sa sviralama kao tradicionalno glazbalo kojega zvuk može crkvenim obredima dodati divan sjaj te srce veoma uzdići k Bogu i k nebeskim stvarima.“ Doista orgulje su kraljica instrumenata, kako ih je nazvao Mozart. Taj naziv opravdano nose jer su glazbalo s puno izražajnih mogućnosti, pomoću svojih registara mogu uzdisati kao osamljenik, zabrujiti kao mnoštvo naroda i zapovijedati kao Božji glas. One su glazbalo bez premca.

Zahvaljujemo dragom Bogu što smo ga mogli pjesmom i sviranjem častiti, zahvaljujemo don Vladi Strikiću, našim sestrama koje su na službi u Dicmu, sestri Karmen i sestri Velimiri, i svim župljanima župe Dicmo, a posebno pjevačima Mješovitog zbora.

Drago nam je i Bogu smo zahvalni što smo u bratskom zajedništvu mogli psalmima, hvalospjevima i pjesmama duhovnim od srca pjevati hvalu Bogu. (smvim)

 

12.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje