Sestre milosrdnice u samostanu Za kapelicom u Dubrovniku proslavile su u ponedjeljak, 27. rujna blagdan sv. Vinka Paulskog. Zbog opće situacije uzrokovane COVID-om slavlje je ove godine bilo skromnije, ali sabrano i nadahnjujuće. Misu je predslavio don Hrvoje Katušić, rektor zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku i delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije uz koncelebraciju superiora isusovaca u Dubrovniku p. Vinka Maslaća i gvardijana franjevačkog samostana Male braće fra Veselka Grubišića.

Nakon što je papa Leon XIII. proglasio sv. Vinka zaštitnikom svih karitativnih ustanova i u Dubrovačkoj biskupiji puno društava su bila društva njemu posvećena za različite karitativne djelatnosti, kazao je propovjednik. Dodao je kako je svečev život jako inspirativan pa on spada u red velikih osoba u crkvenoj povijesti, a u njemu se mogu pronaći i elementi moderne svetosti.

Sv. Vinko je nakon dvanaest godina vrlo turbulentnog svećeničkog života napokon došao u jednu župu pokraj Pariza i tu je započelo njegovo prepoznatljivo pastoralno djelovanje. U jednom trenutku svog života, boreći se sa svojim težinama i slabostima, osjetio je taj Božji dodir u siromasima i potrebnima.

Vikar Katušić je potaknuo na promišljanje o tome koliko zapravo pomažemo onim zadnjima u društvu, onima koji nemaju nikoga, onima u kojima se Isus u prvom redu nalazi. “Kad učinimo gestu ljubavi i milosrđa prema onim malenim, onim najpotrebnijima, onda smo uistinu učinili veliko djelo,” poručio je propovjednik. Često se, naime, događa da pomažemo onim uglednijim ili onima koji nisu možda u tolikoj potrebi, a ove najmanje previdimo. Preporučio je u ispitu savjesti upitati se tko su najpotrebniji u našem okruženju, prepoznati ih i onda im pomoći.

 

Preuzeto sa: dubrovačka-biskupija.hr

13.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje