Ovogodišnju proslavu blagdana sv. Lujze, koju smo liturgijski obilježili 10. svibnja, započeli smo trodnevnom pripravom kroz zajedničko euharistijsko klanjanje koje je bilo protkano mislima i molitvama svete Lujze. Nažalost, još uvijek smo pod posebnim epidemiološkim mjerama, tako da smo i ove godine svečanom euharistijskom slavlju na sam blagdan prisustvovale samo mi sestre. Blagdansko slavlje započelo je pjevanom Jutarnjom te euharistijskim slavljem koje je predslavio naš redoviti misnik, fra Petar Lubina.

Svečano euharistijsko slavlje u večernjim satima, kojem je prethodila svečana Večernja, predslavio je doc. dr. sc. don Edvard Punda, profesor na KBF-u i ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U propovijedi je don Edvard na vrlo skladan način isprepleo poruke evanđelja s mislima Majke Lujze. Naime, vrlo jake poruke evanđeoskog ulomka, Kristovi su „zahtjevi“ onima koji ga slijede i koji u konačnici teže da im djelovanje bude u potpunoj radosti. To su „zahtjevi da ljubimo jedni druge i da ostanemo u Njegovoj ljubavi". Njegova je ljubav jedina kadra poučiti nas kako ćemo se međusobno ljubiti. Lik Majke Lujze nam svjedoči da je moguće imati takvo iskustvo Božje ljubavi koje će nas pokretati da ljubimo potpuno i besplatno bez traženja ičega zauzvrat.

Don Edvard je, govoreći o Majci Lujzi, rekao da njegovo poznavanje njezina lika izvire iz literature koju je o njoj pročitao, posebno istaknuvši njezine Duhovne spisi, ali isto tako je zapazio da za prenošenje njezine poruke treba imati i njezina duha ili jednostavno prenositi ono što svakoga na poseban način takne, što je i on učinio u nastavku svoje propovijedi. Iz onog što smo čule, dalo se zaključiti da je njezine misli izdvojio tako praktično i poticajno da zapravo diraju samu srž zajedničkog života i odnosa u zajednici. Poticajno je bilo slušati, ali ujedno nam je bila i opomena koja nas mora trgnuti, da stvari imenujemo plujza21ravim imenom, bez uljepšavanja, poput Majke Lujze da nam, tako nastojeći, radost bude potpuna, jer samo radosno služenje može donijeti obilan rod. Vjera ljubavlju djelotvorna koju je svjedočila Majka Lujza nadasve znači da Bog svojom ljubavlju čini da naša vjera bude djelotvorna. Kao iznimno važno za život svih nas, don Edvard naglašava pojam suradništva vjere i djela. Na nama je da se zapitamo je li to doista tako ili često za suradnika svojim djelima uzimamo slavu, korist, samohvalu, uživanje u vlastitim krepostima...

Za kraj svoje propovijedi don Edvard je naglasio Lujzino predanje Duhu Svetome i otvorenost Bogu u svojoj slabosti. Isus Krist nas je izabrao jer računa na nas da možemo donijeti plod ljubavi i jedino ljubav koja ništa ne traži za sebe može nam donijeti radost... Jedino po takvom predanju naša radost može biti potpuna i međusobno i u Isusu Kristu. A u jednom trenutku smo i čuli da možda i nismo svjesne ljepote, čak i milosti života u zajednici pogotovo ako nastojimo pratiti sva uputstva koja donosi Evanđelje i duhovna ostavština naših utemeljitelja.

Zahvalne don Edvardu na nadahnutoj propovijedi i divnom svjedočenju usvojenih misli sv. Lujze koje svojom otvorenošću, iskrenošću i jednostavnošću u jednom trenutku mogu na takav način dotaknuti nutrinu da i duh i tijelo protrne, molimo Krista da nas, po zagovoru sv. Lujze, osnaži da možemo ohrabrene nastaviti misiju milosrdničkog poslanja u prostoru i vremenu gdje smo po Božjoj providnosti zasijane da bi u radosti služenja donosile obilne plodove. (sad)

05.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje