U četvrtak 9. travnja, u kapeli naše provincijalne kuće u Splitu, održan je prvi od ukupno osam molitveno-rekreativnih susreta mladih koji su zamišljeni kao priprava za svetkovinu Duhova. Susreti će tematski pratiti evanđeoske tekstove vazmenih nedjelja. Na ovom prvom susretu okupilo se dvadesetak mladića i djevojaka iz različitih splitskih župa. Susret je vodila s. M. Gracijana Gracin, a pjevanje je animirao VIS mladih „Znak mira“ s Pujanki.

Susret je započeo pjesmom i molitvom Duhu beskrajne otvorenosti kojeg smo zamolili da nam otvori čitavo biće kako bismo bili sposobni prihvatiti svu stvarnost; da nam po svojoj milosti koju obilno izlijeva na nas, otvori naše mišljenje za prihvaćanje mnogobrojnih različitih gledišta od naših. Evanđeoskim tekstom 2. vazmene nedjelje (Iv 20,19-31) s. M. Gracijana nas je odvela u dvoranu u koju su se apostoli zatvorili jer bijahu u strahu od drugih i drugačijih, a opet i kako takvi voljeni od Isusa koji dolazi među njih darujući im svoj mir i snažeći ih svojim duhom. Toma pak ne bijaše s njima, ne vjeruje svojim prijateljima i traži znak... Koliko samo ima u nama i onih apostola koji se u strahu zatvaraju a i Tome kojemu treba očiti znak da bi povjerovao? Ali plodovi Kristova mira i Duha kojeg je udahnuo u njih rađaju blagoslovom – Toma javno svjedoči svoju vjeru, a mada ponesen onom slabošću koju svatko od nas u sebi krije, nije od ostalih apostola napušten i odbačen nego u zajedništvu s njima dočekuje susret s Uskrslim Kristom i tako svi zajedno žive milost Kristovih objava. Krist Tomi veli: Prinesi ruku i stavi je u moj bok... bok koji je kopljem proboden i koji toliko jasno simbolizira Milosrdnog Krista jer su iz te rane potekle krv i voda, potekli su potoci milosrđa koji se po molitvi izlijevaju u srca svih vjernika. Okupani tim zrakama ne budimo nevjerni, nego vjerni i uskliknimo s Tomom: „Gospodin moj i Bog moj!“

Susret koji je bio ispunjen pjesmom, riječju i molitvenom tišinom priveden je kraju po molitvi Isusu Kristu koji je lice Očeva milosrđa moleći ga da nam otvori srca da umijemo čuti njegovu riječ milosrđa i osjetiti snagu njegovih milosrdnih djela u našim životima. Njega koji se ne umara dolaziti k nama uvijek iznova bez obzira na naše nevjernosti zamolili smo da dođe opet da možemo uvijek nanovo imati priliku spoznati istinu u kojoj smo stvoreni i kojom smo otkupljeni.

Nakon molitvenog dijela uslijedio je rekreativni dio, radost zajedništva u druženju i razmjeni doživljaja pridržavajući se, naravno, mjera koje priliče današnjem „novo-normalnom“ načinu druženja.

Zahvalne Bogu i mladima koji su bili dionici ovog susreta, ne možemo ne zahvaliti i don Ivanu Terzi, salezijancu, našem prijatelju i vjernom podupiratelju te VIS-u mladih „Znak mira“ koji je svojim pjevanjem obogatio ovaj susret. (sad)

13.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje