U nedjelju 27. rujna 2020., u samostanu svetog Vinka u Šibeniku proslavile smo svetkovinu sv. Vinka Paulskoga. Euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz koncelebraciju umirovljenog biskupa Ante Ivasa, generalnog vikara mons. Marinka Mlakića i samostanskog kapelana don Ivu Babačića. Zbog epidemioloških mjera na svečanost nisu bili prisutni laici i sestre iz drugih zajednica.

U prigodnoj homiliji biskup Tomislav uputio nam je riječi nade i ohrabrenja obrazlažući svoje riječi prema nedjeljnoj riznici Božje riječi. Biskup je primijetio kako se Božja riječ dotične nedjelje savršeno uklapa u život i djelovanje sv. Vinka i u njemu se oživotvorila. Naglasio je kako smo, poput Vinka, nužno upućeni na drugoga. Tada molimo za pomoć. U tom trenutku jako je važno naići na osobu s kojom možemo računati, a doživjeti da je pomoć bila pružena odmah, s puno volje i srca rješava sve. Osjećamo se spašenima.

Biskup je na temelju čitanja istaknuo kako novi dan nosi i nove situacije u kojima moramo iznova potvrditi svoj izbor za Boga, svoj pristanak na obraćenje. Valja toliko puta krenuti ispočetka s odlukom: Neću više tako živjeti, odsad ću potpunije slijediti putove Gospodnje. To i jest poruka Kristova poziva na obraćenje, poziva na uzdarje Bogu za iskazanu ljubav u njegovu utjelovljenom Sinu kojega je drugo čitanje iz Poslanice Filipljanima opisalo velebnim himnom: On koji je Bog - trajni lik Božji, oplijenio je sama sebe , ponizio sam sebe i odjenuo se likom sluge, postao čovjekom, poslušan Ocu sve do smrti, smrti na križu (usp. Fil 2, 6-9), da bi bio uzvišen i zadobio ime nad svakim imenom kome će se na koncu svi pokloniti priznajući ga Gospodinom na slavu Oca.

Biskup Rogić svoje je promišljanje zaključio pitanjem: Ne oslikava li se prihvaćanje Božje volje i poniznost, poniženje Sina Božjega i u životu sv. Vinka, te nastavio kako je Vinko sve što je činio bližnjemu, činio iz ljubavi prema Kristu. Spoznao je poniznost i od svojih sljedbenika tražio to isto, hrabrio ih je i poticao, poput svetog Pavla: Ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego - u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!  (Fil 2, 2-5)

Tijekom svečanog misnog slavlja izrazile smo zahvalnost za sve darove i dobročinstva po zagovoru svetoga Vinka i molile za srce otvoreno siromasima sadašnjega vremena u kojem živimo i djelujemo. Nakon euharistijskog slavlja okupili smo radosni i raspjevani oko zajedničkog stola u sestarskoj blagovaonici. (sme)

 

12.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje