PHOTO 2019 12 08 14 40 14 1 MediumJubilejski hod naše Družbe o obilježavanju 175. godišnjice dolaska prvih sestara iz Tirola u Zagreb započeo je u rujnu. Predloženo je i ponuđeno puno sadržaja. Nastojanja oko ostvarenja istih već se osjećaju, u većoj ili manjoj mjeri. Prijedlog o velikoj devetnici koja uključuje hodočašća u Marijina svetišta svakako je trebalo započeti u prosincu, da bi „doteklo“ mjeseci. Tako smo se u Provincijalnoj kući u Splitu dogovorile da ćemo u subotu, 7. prosinca 2019. hodočastiti u Međugorje.

Imale smo na umu mnoge nakane koje treba uključiti u hodočašćenje: molitvenu – i prosnu i zahvalnu i slavljeničku, zavjetnu, pokorničku…

Nakon zajedničkog slavljenja Jutarnje u kapeli, okrijepljene i doručkom, krenule smo put Međugorja. Ostavljajući župu Gospe od Zdravlja, prolazeći pokraj prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, moleći, razgovarajući, promišljajući – putujemo Kraljici Mira. Vremenske prilike nisu bile obećavajuće. Pred nama se iza obronaka Biokova sunce borilo s teretnim crnilom oblaka, stvarajući prizore – od apokaliptičnih, preko umjetnički veličanstvenih do onih koji bude nadu u komadić vedroga neba! Sve to nakon što smo u magli koja je sakrivala sve što bi inače bilo moguće vidjeti, revno prebirali dileme što se vremena tiče: hoće li ovo doista biti pravi pokornički dan ili iskustvo Tabora u kojem „ih svijetao oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše…“.

Naravno – kroz radosna otajstva krunice već smo do Međugorja nanizali brojne želje, nakane i potrebe, svakako u zajedništvu s pokojnim sestrama. Po dolasku na cilj putovanja, zajedno smo se pomolile u župnoj crkvi sv. Jakova te dogovarale tijek dana.

Vijenac otajstava krunice na Brdu ukazanja! Premda je vrijeme bilo vedro, kiša koja je prethodno padala ipak je dodala malo pokore stijenama i zemlji brdovite staze. Trebalo je doista paziti na svaku stopu! Svaka od nas se ugrađivala u ovaj molitveni hod glasnim razmišljanjem i predmoljenjem otajstava.

Daj nam, Bože, po zagovoru Majke, tako izgrađivati i sve naše zajedničke dane na putu do vječnosti – prinoseći i ugrađujući sve što imamo i jesmo u nove godine do novih jubileja!

Sretno smo stigle do „rajskog uživanja svetih“. Trebalo je očistiti blato koje se zalijepilo za cipele. Daj, dobri Oče, po zagovoru Majke, da revno čistimo blato koje nam se često zalijepi za životne cipele, kako bismo što manje suvišnih, nepotrebnih prljavština unosile u prostore kojima nam je hoditi!

Na vrijeme smo stigle do crkve da se stignemo ispovjediti te svaka još nanizati i malo svojih privatnih „košarica“ pred oltar u vrhuncu svakog slavljenja – svetoj misi!

Misno slavlje u 13 sati uzveličala su tri krštenja. Daj, Bože, po zagovoru Majke, da raste naš narod i po novorođenima! Mi smo svaku priliku koristile i za molitvu da i naša Družba raste po „novorođenima“. Da budemo takve da On može uvijek računati s nama i da nas obnovi novim mladim dušama koje će nastaviti Njega slaviti na Vinkov način!

Na povratku smo svratile u Ljubuški pozdraviti sestre. S. Paulina, s. Vincenta, s. Rozalija i s. Petra djeluju u domu za starije i nemoćne šireći milosrdnu ljubav. Bolesna s. Miroljuba nas je obradovala svojom pjesmom, izmamila suze i sjetila nas pokojne s. Arkanđele, njezine sestre, koja je izgarala revnošću i dobrotom.

I dalje na put, da bismo osnažili svakodnevne blizine…

Otajstva svjetla, molitva Večernje, pjesma te prepričavanje dojmova ovog hodočasničkog dana u koja smo utkali i mnoga sjećanja iz prošlih dana i godina dopratila su nas kući.

Daj nam, dobri Bože, po zagovoru Majke živjeti milosrdnu ljubav u danima ususret jubileju i u novim godinama do novih jubileja!

(smg)

 

11.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje