k1 MediumNa prvu nedjelju došašća održan je, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, koncert povodom kolaudacije novih orgulja. Kolaudaciji je prethodilo svečano misno slavlje koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Na kraju euharistijskog slavlja mons. Vidović je uručio papinski blagoslov našoj s. M. Mirti Škopljanac Mačina, koja je do kraja 2017. vršila službu katedralne orguljašice, i ostalim dugogodišnjim članovima katedralnog zbora. U ime Prvostolnog zbora sv. Dujma zahvalu je izrekao g. Josip Alajbeg.

Uvodeći u svečanost kolaudacije novih orgulja, nazočnima se obratio orguljaš splitske prvostolnice mo. don Ivan Urlić. Pojasnio je kako nam o važnosti orgulja najbolje svjedoče dokumenti Drugog vatikanskog sabora koji kažu „kako njihov zvuk može crkvenim ceremonijama dodati divan sjaj uzdižući srca Bogu i uzvišenim stvarima“. Opisujući orgulje splitske prvostolnice rekao je kako su izgrađene u orguljaškoj radionici Škrabl iz Rogaške Slatine. Dodao je i kako imaju 3 manuala i pedalnu klavijaturu te 43 registra.

Zatim je uslijedio koncert koji je održao Thomas Ospital iz Francuske. Od 2015. godine Ospital je na mjestu orguljaša glasovite pariške župne crkve Saint-Eustache. Gostuje diljem Europe, Rusije i SAD-a kao solist, komorni glazbenik te uz orkestar. Od akademske godine 2017./2018. počinje pedagošku djelatnost na glasovitom konzervatoriju u Parizu gdje radi na Odsjeku za orgulje i orguljašku improvizaciju.

sme/smn

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje