krike 19 019 SmallU subotu 5. listopada u Kričkama u blizini Drniša, u grkokatoličkoj crkvi, proslavljen je blagdan Pokrova Presvete Bogorodice. Liturgiju je predvodio ordinarij Križevačke eparhije mons. Milan Stipić uz svećenike rimokatoličkog i grkokatoličkog obreda, a uz brojni narod sudjelovale su i naše sestre iz samostana u Šibeniku.

Blagdan Pokrova Presvete Bogorodice blagdan je zaštite Presvete Bogorodice koja je uvijek spremna zaštititi i čuvati kršćansku zajednicu, ali i sve ljude ovoga svijeta. Mariju imamo pred očima na ovaj dan kao Majku koja svoj plašt (pokrov) spušta na svoju djecu i brani ih, poručio je mons. Stipić u homiliji. Sestre, braća franjevci i ostali vjernici imali su priliku svjedočiti zajedništvo u Crkvi na ovaj blagdan, ali i bogatstvo baštine istočnoga kršćanstva što ga nose i čuvaju grkokatolici. Katolici istočnog obreda i katolici zapadnog obreda u velikoj su obitelji iste Crkve, kao dvije sestre koje se razlikuju licem, načinom odijevanja, običajima, ali su vjerna djeca iste obitelji, sustolnici istoga stola, a to smo i u ovoj liturgiji posvjedočili.

Grkokatolička crkva Pokrova u Kričkama sagrađena je u 19. stoljeću kao velika klasicistička trobrodna crkva s dva zvonika, po čemu je jedinstvena u ovom kraju. U Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu stradala je te je danas u tijeku njezina temeljita obnova. Crkva se nalazi pred postavljanjem krova, a obnavlja se zajedničkim sredstvima Križevačke eparhije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Župni dom pokraj crkve je obnovljen, a zajednica grkokatolika Dalmacije, raspršena po dalmatinskim gradovima, polako se ponovno redovito okuplja na bogoslužja u Splitu i prigodno u Kričkama.

U slavlju su, uz domaće vjernike iz Kričaka i Drniša, sudjelovali i hodočasnici iz Splita, Šibenika, Zadra i Križevačke eparhije. Poslije liturgije upriličen je zajednički domjenak. Bila nam je čast i zadovoljstvo biti dio ovog slavlja. (sme)

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje