thumbnail IMG 7015 SmallU subotu, 5 listopada, nas dvadesetak sestara milosrdnica pridružilo se redovnicama iz Splitsko makarske nadbiskupije na zajedničkom izletu – hodočašću u Zadar. Izlet je uz potporu oca nadbiskupa organizirao fra Petar Lubina, nadbiskupski delegat za redovnice.

Prema Zadru smo krenuli u ranim jutarnjim satima raspoređeni u dva autobusa. Vrijeme do Zadra bilo je ispunjeno molitvom, pjesmom i razgovorom, zapravo lijepim i ugodnim redovničkim zajedništvom.

Po dolasku u Zadar najprije smo posjetili crkvicu Gospe od Zdravlja, kratko se zadržali u molitvi i čuli nekoliko zanimljivosti i crtica iz povijesti, kako grada Zadra tako i iz života sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji je tu jedno vrijeme boravio. Pjesmom u čast Gospi pozdravili smo to prekrasno sakralno zdanje i krenuli prema katedrali sv. Stošije. Stojeći na trgu ispred katedrale privukle smo poglede i pažnju znatiželjnika, kako domaćih tako i stranih, ali se nismo dale smesti. S osmijehom na licu i vidljivom radošću slušali smo o umjetničkoj i sakralnoj vrijednosti katedrale s kojima nas je upoznala naša s. Antonija, koja je bila zadužena za stručno vodstvo po Zadru. Nakon razgledanja katedrale krenulo se prema Forumu odakle je pogled pucao i na nadbiskupski dvor, crkvu sv. Donata, samostan i crkvu sv. Marije i naravno sve one tragove antike koji uokviruju cijeli Forum – dajući mu ton starine koja i danas priča priče iz života u rimskoj provinciji.

U 11 sati slavili smo euharistiju u samostanu sestara benediktinki, odnosno u crkvi sv. Marije. Misu je predslavio fra Petar Lubina. Nakon svete mise opatica s. Anastazija upoznala nas je s poviješću crkve i samostana i zahvalila što smo ih posjetili u sklopu našeg godišnjeg izleta. Druženje smo nastavile u klaustru samostana gdje su sestre za nas pripremile slatku zakusku, a pridružile su nam se i skoro sve sestre benediktinke. Nakon tog doista veselog druženja podijelile smo se po grupama i organizirano posjetile Stalnu izložbu crkvene umjetnosti »Zlato i srebro grada Zadra«.

Dalje je po programu vrijeme bilo za posjet franjevačkom samostanu gdje smo najprije ručale ono što smo ponijele sa sobom – kako smo to zgodno nazvale – ručak iz torbe.

Oživio je i kalustar franjevačkog samostana od tog radosnog redovničkog druženja. Nakon okrepe pridružio nam se fra Andrija Bilokapić, provincijal i proveo nas kroz povijest samostana, crkve i muzeja. Nadahnuto nas je upoznao s blagom koje nije samo vidljivo izvanjskim očima nego i nutarnjim onima koji znaju prepoznavati biblijske dubine koje se u njima kriju. 

Po završetku je slijedilo slobodno vrijeme tijekom kojeg su sestre išle do dvaju fenomena grada Zadra – Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Burno vrijeme išlo nam je u prilog jer su orgulje glasno svirale i zaista izazvale divljenje. Kako nas je dragi Bog zaista obdario lijepim vremenom ovo slobodno vrijeme je prošlo u ugodnoj šetnji od Rive preko Foruma do Kalelarge.

Posljednja točka razgledavanja bila je crkva sv. Šime. O samoj crkvi i svetištu progovorio nam je don Josip Lenkić, župnik. U toj crkvi molili smo i dio Božanskog časoslova, a po obilasku Svečeva tijela zapjevali smo sv. Šimi časteći ga u trodnevnici njegova blagdana.

U 17 sati krenuli smo jednako dobro raspoloženi prema Splitu. Povratak u Split opet je bio ispunjen molitvom, pjesmom i razgovorom u radosnom redovničkom zajedništvu. Svi zajedno smo sve to očitovali još jednom zaustavivši se kod kipa Gospe od Puta počastivši je molitvom litanija i pjesmom.

U večernjim satima vratile smo se u Split zahvalne ponajprije dragom Bogu za sve milosti, blagoslove, radosti i zajedništvo kojim nas je taj dan obdario. Zahvalne smo i ocu nadbiskupu što nam je omogućio ovo zajedništvo kao i organizatoru fra Petru Lubini. I svi smo na kraju izrazili istu nadu – da će se tradicija ovakvih druženja nastaviti i dogodine.

(sad)

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje