d1779564 fc14 4e95 bae3 e21259893f26U petak 27. rujna u našem samostanu u Šibeniku proslavile smo svetkovinu sv. Vinka Paulskoga. Za ovo slavlje pripremale smo se devetnicom i trodnevnom pripravom koju je na jutarnjim misama svojom homilijom i poticajnim riječima vodio don Ivo Babačić, kapelan naše zajednice. Na samu svetkovinu euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić u zajedništvu s biskupom u miru mons. Antom Ivasom i dvanaest svećenika.

Don Ivo je tijekom tri dana svoja razmišljanja temeljio na evanđelju dotičnog dana i povezao ih s redovničkim životom, zavjetima, služenjem drugima i osobnim duhovnim rastom. Kroz ta promišljanja nastojao nas je uvesti u milosrdni lik i djelo samoga sv. Vinka i protumačiti njegovu osobnost koja je bila otvorena onima koji su tražili i trebali njegovu pomoć.

Svetkovina i prethodna priprema za proslavu sv. Vinka ispreplela se zajedno s danima devetnice za svetkovinu sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika. To je doprinijelo još većem razlogu za slavlje uz pastire mjesne crkve i svećenike susjednih župa našega samostana. S nama su bile i sestre koje su na službi u svećeničkom domu i na Zlarinu te vjernici iz susjedstva. Homilija koju nam je biskup Rogić uputio bila je prožeta mislima ohrabrenja na temelju evanđelja o Blaženstvima, kao i sjećanju na sve što su sestre tijekom svoga života činile i čine za čovjeka patnika, u bolnicama, u Caritasu, za mlade koji vape za Bogom u školama i na ulicama, u svakom bližnjemu koji trpi i stoji pored nas te očekuje pogled, stisak ruke i toplu riječ. Blaženstva su smjernice našega života i Vinko je to prepoznao i usvojio. On nam je pokazao kuda treba ići i kako se za potrebnike boriti.

Nakon euharistijskog slavlja svi smo nastavili druženje u blagovaonici u kojoj je simbolično kreativnim radom naznačena i 175. obljetnica dolaska sestara iz Tirola u Zagreb. Na početku je samog zajedništva za stolom kućna poglavarica s. M. Tatjana Petric biskupima i svećenicima zahvalila na dolasku, preporučila zajednicu u njihove molitve i uručila im priručnik za ovogodišnju vjeronaučnu olimpijadu koja obrađuje temu Sveti Vinko – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj. Biskup Rogić zajednici je poklonio kip svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i preporučio je u molitve sve potrebe našega grada.

Zajedništvo u kojem je bila prisutna radost među nama kroz molitvu, pjesmu, druženje i zahvaljivanje označavalo je svečano raspoloženje u obilježavanju svetkovine, ali i molitvu da nikad ne prođemo pored ikoga ravnodušna lica, zatvorena srca, ubrzana koraka. (sme)

 

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje