IMG 7092 MediumNaša zajednica uProvincijalnoj kući u Splitu i ove je godine svečano proslavila svetkovinu Apostola Milosrdne Ljubavi. Trodnevnu pripravu predvodio je isusovac p. Hrvoje Mravak, magistar novaka i superior isusovačke rezidencije u Splitu, a pridružili su nam se i članovi Udruge svetog Vinka.

Pater Mravak je tijekom tri dana nastojao oslikati lik sv. Vinka u svjetlu dnevnih čitanja. Govorio je o Vinku koji je pred Presvetim crpio snagu za svoje djelovanje, koji se nastojao ubrojiti među one koji slušaju Isusovu riječ i time postaju njegova braća i sestre i majka. Mada je ostavio brojne primjere aktivnosti među potrebnima svog vremena, sv. Vinko ipak nije bio samo čovjek akcije nego je itekako znao da ne može biti akcije bez duboke kontemplacije, bez potpunog predanja u Božju providnost. Nakon kontemplacije slijedila je akcija kojom je onda i sam odgovarao na Kristovo poslanje apostola kojim ih je slao u sve krajeve. Jednako tako sv. Vinko je uvijek nanovo upirao pogled prema Kristu pozivajući i druge na to isto sklanjajući tako sa sebe ono što je znao da dolazi od Boga i da samo Bog može dati ako mu se potpuno preda. Samim time njegov život, njegovo poslanje moglo je drugima svjedočiti živog Krista koji je prošao zemljom čineći dobro i na isto je pozvao sve nas.

Na uočnicu svetkovine sestarski zbor održao je, pod ravnanjem s. M. Mirte i uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića, prigodni koncert. Pjesma je dvostruka molitva kojom se slavi Bog, a programom odnosno izborom pjesama sestre su počastile svoje utemeljitelje, sv. Vinka i sv. Lujzu te sestre mučenice za koje je pokrenut postupak za proglašenje blaženima.

Voditelju trodnevnice sestre su zahvalile što je osvježio lik sv. Vinka  na jednostavan način kroz crtice iz njegova života, djelovanja i shvaćanje onog bitnog koje je uvijek i u svemu težilo k tome da se proslavi Bog.

Na sam blagdan sv. Vinka cjelodnevno svečarsko raspoloženje koje započelo jutarnjom molitvom i svetom misom, koju je predvodio gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja fra Mate Matić u koncelebraciji s don Ivanom Urlićem, okrunjeno je svečanim euharistijskim slavljem u večernjim satima koje je u koncelebraciji s don Jurom Vrdoljakom i don Josipom Dukićem predslavio o. nadbiskup, mons. Marin Barišić.

U svojoj propovijedi, kako bi približio poruku Isusova Govora na gori, nadbiskup se poslužio primjerom talijanskog arhitekta koji je nakon obraćenja otišao u Svetu zemlju i ondje razmišljajući i uranjajući u riječ evanđelja nalazio ideje za stvaranje svojih arhitektonskih djela. Jednako tako kroz tu prizmu možemo promatrati i sv. Vinka. Naime, njegov turbulentan život vodio ga je do one točke u kojoj je osjetio da to nije ono što ga ispunja. Dopustio je da ga Bog po patnji i potrebi drugih promjeni i da onda dalje on crpeći na primjerima iz Isusova života i potpuno se pouzdavajući u Božju pomoć može graditi velebna djela kršćanske ljubavi i milosrđa. I kako je naglasio nadbiskup: »Svatko tko dublje uđe u sadržaj i duh blaženstava postaje radosni glasnik radosne vijest. Koraci takvog čovjeka najavljuju radost Gospodinova dolaska u njegovu stvarnost.“ A povijest i mnogi koji ga po tome slijede posvjedočili su i svjedoče da je Vinko bio takav.

I ono što bi nam danas sigurno ponovio i sv. Vinko naglasio je i o. nadbiskup: »Ne možemo shvatiti Govor na gori gledajući na Gospodina s udaljenosti. Potrebno je pristupiti Kristu, otvoriti svoje srce i svoj život kako bi istinitost i snaga ovih riječi mijenjala i naše živote. Konačnu radost nam daruje Gospodin, ona je plod naše suradnje s Njegovom milošću.«

Na kraju misnog slavlja o. nadbiskup je još jednom čestitao svetkovinu sv. Vinka zaželjevši da nam zagovor sv. Vinka koji je ostvario suradnju s Kristom na ovom svijetu pomogne u prihvaćanju dara Kristove milosti koja nas šalje do svih potrebnika današnjeg vremena.

Poslije svete mise o. nadbiskup se zadržao u druženju sa sestrama i ostalim uzvanicima oko zajedničkog stola u samostanskoj blagovaonici izrazivši i na taj način svoju pastirsku blizinu i zahvalu sestrama za djelovanje na području Nadbiskupije i u gradu Splitu koje traje već od davne 1875. godine. U ime sestara o. nadbiskupu je zahvalila s. M. Dijana Mihalj, zamjenica provincijalne poglavarice, uručivši mu prigodni poklon i obećavši i dalje molitve sestara za cijelu Nadbiskupiju i njene pastire. (sad)

 

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje