Kistanje 2019U utorak 10. rujna 2019. u župi Prikazanja Blažene Djevice Marije u Kistanjama, u crkvi svetog Nikole, obilježena je dvadeseta obljetnica dolaska sestara milosrdnica Provicnije Navještenja Gospodinova - Split.

Na poziv tadašnjega župnika don Gašpara Dodića, a u vrijeme provincijalne poglavarice s. M. Zrinke Marković, sestre Blaženka Delonga i Lambertina Dukić došle su u Kistanje 10. rujna 1999. Sestri Blaženki je bila povjerena katehizacija djece i mladih, vođenje zborova te rad u školi, a s. Lambertini kućanski poslovi koji su osim kuhanja uključivali i brigu o župskoj kući. Zapravo, kad se gleda iz današnje perspektive djelovanje sestara je uključivalo svaki vid susreta s čovjekom u potrebi, bilo da je riječ o materijalnoj ili duhovnoj. Sedam godina djelovala je i živjela sa župljanima s. Lambertina, a Dobri Bog je htio da se iz Kistanja preseli u vječno kraljevstvo. Naime, preminula je 2006. i ostavila neizbrisiv trag među svim župljanima koje je tada njezina smrt vidno šokirala i rastužila. Nakon njezine smrti u župi je nekoliko mjeseci djelovala s. M. Matea Ivišić, a potom je došla s. M. Edita Špralja.

Na svečanom euharistijskom slavlju koje je u svojstvu nadbiskupova delegata predvodio don Gašpar Dodić uz msgr. Nikolu Dučkića i župnika don Ivana Perkovića suslavilo je desetak svećenika. Na slavlju su uz sestre koje djeluju u župi Kistanje sudjelovale i sestre rodom iz Kistanja te sestre iz Splita, Zadra i Šibenika zajedno s provincijalnom poglavaricom s. M. Andrijanom Mirčeta. Na misi je pjevao župski zbor pod ravnanjem s. Blaženke, a na orguljama je svirao vjeroučitelj Vinko Tomić.

U svojoj propovijedi don Gašpar se osvrnuo na riječi evanđelja o blaženstvima i ukazao kako je svaki čovjek slika Božja, ali je i potreban drugoga. Nakon uvodnih misli vratio se u 1999. – u vrijeme kada je nastojao da u Kistanje svakako dovede časne sestre. Naime, Hrvati iz Janjeva koji su naselili to mjesto našli su se u nezavidnoj situaciji, kako materijalnoj tako i duhovnoj, koja ih je možda i još teže pritiskala jer su istinski vezani za Crkvu i bez straha žive svoju vjeru njegujući iznad svega obitelj – Crkvu u malom.

Don Gašpar je između ostaloga istaknuo: Vaše djelovanje, drage sestre, u ovoj župi ovih 20 godina nije se sastojalo i ne ogleda se i vrednuje u nametanju nekih teorija, pouka i znanstvenih predavanja ovim ljudima kojima ste poslani, niti ste težili za tim da im nametnete ono što su oni davno vidjeli i već tisuću puta čuli, nego Vaša je služba ovdje zato da ljudima otvori oko i uho za Boga čija zadnja riječ u Bibliji glasi: Evo sve činim novo! Pa što je to uzbudljivo novo i prepoznatljivo u Vašoj službi: zasigurno ne dajete gotove recepte ljudima kako se riješiti i osloboditi problema niti im nudite jeftina obećanja za lagodnim životom, bez poteškoća i napora. Ne činite kod ljudi svojevrsne preokrete i promijene njihovih životnih situacija. Već vaša bliskost s ljudima kojom ste hrabrili mnoga srca – i veličanstvena sposobnost uzajamne prisutnosti zadivljuje i na cijeni je. Došli ste u župu u kojoj ima mnogo posla za vas redovnice, da svoje milosrđe trajno očitujete ljudima. Zbog toga ste omiljeni, cijenjeni, priznati. Iz dana u dan se susrećete sa živim ljudskim dokumentima u stanju ste ih dobro čitati, stoga je vaš život uvijek iznova nov, neočekivan, poticajan i stvaralački... Takav bijaše vaš utemeljitelj sv. Vinko. On s vama i danas hoda ovom župom sijući Riječ evanđelja koja pada na plodno tlo, jer je ta riječ i njega i vas oduševila, uznemirila, uzbudila, zadivila. Pokazao Vam je vlastitim životom kao treba živjeti i djelovati: nisam rekao da vas je naučio nego pokazao. Pavao VI. sada sveti, potvrdio je veliku istinu: „Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke, nego učitelje, odnosno, ako i sluša učitelje, to čini zato što su svjedoci.“ Posvetiti svoj život ljudima, s njima dijeliti ne samo vjeru nego i sumnju, ne samo nadanje nego i strah, to znači zajedno s drugima doći u dodir s Gospodarom života.

Na kraju misnog slavlja upućeni su darovi i zahvale Provinciji Navještenja Gospodinova koje je u ime sestara primila s. M. Andrijana, provincijalna poglavarica. Ona je u ime Provincije zahvalila za svaki izraz dobra koji župljani iskazuju sestrama. Jednako tako zahvalila je i za divno svjedočanstvo vjere koje župljani župe tako divno pronose i iz takvih onda sredina niču duhovna zvanja koja su našu Provinciju obogatila za tri sestre: s. M. Elizabetu Glasnović, s. M. Veroniku Ćibarić i s. Mariju Palić. Obećavši molitve za cijelu župu, toplo se preporučila u iste. Zatim je zahvala i dar predan nećaku pok. sestre Lambertine, don Josipu Dukiću, te sestrama Blaženki i Editi. U ime s. M. Edite, u svoje osobno ime i živo se sjećajući s. Lambertine prisutnima se s nekoliko riječi obratila i zahvalila s. Blaženka. Nakon zahvalne pjesme Mariji, našoj nebeskoj Majci koja vodi naše korake Sinu, nastavljeno je druženje s vjernicima ispred crkve, a kasnije i u restoranu na zajedničkoj večeri.

Neka Gospodin vodi naše sestre da i dalje djeluju u duhu sv. Vinka Paulskoga i šire milosrdnu ljubav koja osvaja svijet, koja dotiče ljudska srca u župi u Kistanjama i šire, i vidi brata čovjeka koji je u potrebi. Dao Bog da se po njihovom primjeru nasljedovanja Krista mnoge djevojke odluče za duhovni poziv i nastave širiti vinkovsku karizmu.

s. M. Elizabeta Glasnović

01.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje