sibenik 2019Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je molitveno-liturgijskim programom i tribinom u crkvi sv. Frane u Šibeniku, 23. kolovoza. Tema ovogodišnjeg Dana sjećanja bile su redovnice iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga koje su stradale iz mržnje prema vjeri od komunističkog režima.

Dvadesetak sestara milosrdnica splitske Provincije Navještenja Gospodinova predvodila je provincijalna poglavarica s. M. Andrijana Mirčeta. Nakon zajedničke molitve Večernje i Krunice konventualnu svetu misu predvodio je fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku. On je u svojoj homiliji posebno istaknuo Isusovu zapovijed ljubavi kao glavno životno načelo koje je do herojske mjere mučeništva bilo ostvareno u sedam sestara milosrdnica ubijenih iz mržnje prema Bogu i katoličkoj vjeri. Tijekom mise pjevao je zbor sestara milosrdnica iz Splita pod ravnanjem mo s. M. Mirte Škopljanac Mačina.

Nakon svete mise sestra Katarina Nekić predstavila je Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, dolazak sestara u Hrvatsku kao i milosrdno poslanje sestara. Uslijedilo je predstavljanje sedam sestara mučenica: s. Kornelija Horvat, strijeljana u Jelsi (Hvar) u siječnju 1944.; s. Konstantina Mesar, s. Lipharda Horvat i   s. Geralda Jakob – bačene u jamu Jazovku s ostalim bolesnicima iz bolnice u Vrapču 15. svibnja 1945.; s. Blande Stipetić, učiteljica i ravnateljice bolničke škole ubijena 30. lipnju 1945. – ne zna joj se  grob;  s. Žarka Ivasić – strijeljana u Gospiću  16. svibnja 1946.;  s. Trofima Miloslavić robijala od 1945. – 1950. Umrla dva mjeseca nakon izlaska iz zatvora od posljedica. Za ove sestre mučenice pokrenut je postupak za proglašenje blaženima. Na smrtni dan sestre Žarke Ivasić, 16. svibnja 2018., pročitan je u Gospiću svečani proglas o otvaranju procesa  beatifikacije.

Zbor sestara izveo je nekoliko prigodnih pjesama koje je uglazbio mo Šime Marović. (svetište-sibenik.hr/png)

12.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje