P2760441Družba sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga u Splitu, u ponedjeljak 25. ožujka, proslavila je svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest, a svečano misno slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Nadbiskup je na samom početku pozdravio sestre i njihovu novu upravu kao i čestitao im svetkovinu Blagovijesti kada slave dan svoje Provincije. Pozdravio je i kapelana sestara fra Petra Lubinu, p. Stipu Balatinca i sve svećenike koji su bili u koncelebraciji kao i vjernike okupljene na ovom slavlju. Osvrnuo se na molitvu „Anđeo Gospodnji“ kojom su sestre milosrdnice uvele u misu i koja duboko i sažeto izražava otajstvo Blagovijesti i ono što piše u Nazaretu na Marijinoj kući „Ovdje je riječ tijelom postala“.

„Anđelova vijest i Marijino 'da' otvorili su vrata najvećoj i sudbonosnoj novosti za ovaj naš svijet. Po Mariji je riječ Božja 'Emanuel – Bog s nama' postao. Ovo je početak svih početaka u vremenu, početak kršćanske vjere, Crkve, euharistije i ove same zajednice“, započeo je svoju homiliju mons. Barišić. Ukazao je na Marijino poznavanje Starog zavjeta i riječi proroka Sefanije „Raduj se kćeri sionska!“ te njeno razumijevanje da se one više ne odnose na čitav židovski narod, već na nju samu i da je njen život mjesto prisutnosti Gospodinove. „Anđelova vijest je jednostavna i iskrena te se naviješta s povjerenjem, a čisto srce lako pronalazi tu valnu dužinu“, rekao je nadbiskup osvrnuvši se na probleme modernog čovjeka koji Boga, onoga koji je temelj i jasnoća, vidi kao problem te ukazao da strah od života, budućnosti i besmisla nestaje prihvaćanjem radosne vijesti kojom dolazi objava da „imamo jednog Boga koji je ljubav i dobrota, razlog i temelj naše radosti“.

„Marija je bila ispunjena radošću, otvorena za Boga da bude mjesto njegove prisutnosti. To nije bila posesivna radost koja se zadržava za sebe već ima dimenziju otvorenosti prema drugima čime se ona umnaža. Mi je često želimo za sebe, ne želimo je dijeliti pa je danas ima malo, oskudna je. Danas nam je u svijetu straha ta radost potrebna jer po njoj strah nestaje“, nastavio je mons. Barišić te dodao da se poimanjem da smo sinovi i kćeri Oca nebeskog te da smo u njegovom srcu i mislima možemo, poput Marije i po njenim riječima „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“, nositi sa svim nesrećama i izazovima života. Zaključio je da naša ljudska volja prečesto nije jednaka Božjoj koja je uvijek za naše dobro i naše spasenje te da se, kada nismo sigurni u samovolji, prepustimo uz riječi „neka se vrši volja Tvoja“.

Na samom kraju misnog slavlja, koje je svojom pjesmom obogatio zbor sestara, nadbiskup je još jednom naglasio važnost blagdana Navještenja Gospodinova koji dijeli Novi od Starog zavjeta kao kamen temeljac svih naših početaka i života te zaželio da svi mi, po Mariji s Isusom, budemo hram prisutnosti Božje. (www.smn.hr)

 

 

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje