do2018Od petka 30. studenog do nedjelje 2. prosinca, u našem samostanu u Splitu, upriličena je duhovna obnova za djevojke. Sudjelovalo je jedanaest djevojaka iz Šibenika, Kistanja, Splita i Potravlja, a pridružila im se i naša kandidatica Jana. Duhovnu obnovu animirale su s. M. Martina i s. Antonija, a predavanja i euharistijska slavlja predvodio je don Tomislav Bašić.

U petak, nakon okupljanja i uvodnih misli o duhovnoj obnovi, djevojke su u zajedništvu sa sestrama molile Večernju i krunicu, a u večernjim satima, u klanjanju pred Presvetim don Tomislav im je nastojao posvijestiti da Gospodin u tom »malom kruhu« neprestano na sve nas misli, zna sve što nam je potrebno i želi da mu to bez prestanka ponavljamo.

Drugoga dana, don Tomislav je s djevojkama razmišljao o vrijednosti komunikacije s Gospodinom po molitvi koja se može ostvarivati na različite načine, ali uvijek sa sviješću koliko nas neizmjerno ljubi Onaj kojem se obraćamo. U vremenu između predavanja i euharistijskog slavlja djevojke su imale prigodu za svetu ispovijed ili za osobni razgovor sa svećenikom. U predvečerje nedjelje upriličena je meditacija o došašću kako bismo se svi zajedno što bolje pripremili za radost Božića, a sama tema komunikacija još jednom je prebirana kroz priču o čavlima u ogradi, a privedena je kraju na najljepši način, molitvom krunice u koju su uključene razne nakane i potrebe.

Poslije večere, djevojkama je o svom zvanju posvjedočila kandidatica Jana govoreći im o razlozima svoje odluke i odabira redovničkog života.

U nedjelju je najprije slavljena euharistija u kojoj je don Tomislav, razmišljajući nad tekstom evanđelja koje je pozivalo na budnost, djevojkama približio jednu od niti došašća. Naglasio je da je dobro da je takav teški tekst na početku došašća jer cilj mu je »plesnuti« nas odmah na početku da se što češće podsjetimo za što nas došašće priprema.

Poslije doručka djevojke su ponovno imale prigodu za osobni razgovor s don Tomislavom, a održan je i završni susret u kojem su zajedno sabrali sve ono što su tih dana duhovne obnove čule i doživjele. Upriličen je i susret sa s. M. Radoslavom, nakon kojeg je s. Antonija predstavila karizmu i djelovanje naše Družbe i Provincije. Meditativnim kratkim filmom Slijedi svoj san završena je duhovna obnova.

Bogu hvala za duhovno bogatstvo tijekom ovih dana, hvala svim sestrama za molitveno i svako drugo zajedništvo, hvala don Tomislavu koji nije štedio svoga vremena kako bi djevojke u što većoj punini proživjele te dane. Naravno, hvala i svim djevojkama koje su nas svojim pristupom i otvorenošću za spoznajom božanskih stvari, spremnošću na slušanje i upijanje, a sve u radosti srca i zajedništva darivale i tako učinile da budemo jedni drugima na blagoslov. (sad)

 

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje