sFides2

U Splitu je 1. studenoga 2018. blago u Gospodinu preminula naša draga sestra Fides Tijardović Doživjela je 89 godina života, a 73 je godine Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 5. studenoga na splitskom groblju Lovrinac. Sprovodne obrede predvodio je fra Petar Lubina, a svetu misu zadušnicu don Dušan Vuković. U ime Provincije od pokojne sestre oprostila se s. M. Gracijana Gracin.

Sestra Fides (Anđa) Tijardović rođena je 22. lipnja 1928. godine u Bisku, od oca Joze i majke Matije, rođ. Vrdoljak. Kad je imala 3 godine ostaje bez majke i raste uz oca, djeda, baku, dva brata i dvije sestre. U 14. godini tragično gubi i oca pa se cijeli život prisjeća patnje koja joj je obilježila djetinjstvo. Rado se sjeća bake koja ju je učila prve molitve i usađivala ljubav prema Isusu i njegovoj Majci. Uspješno završava četiri razreda osnovne škole. Iz tog vremena posebno se sjeća priprave za Prvu sv. pričest. Nakon krizme uključuje se u Društvo Presvetog Srca Isusova, redovito ide na misu i obavlja pobožnost prvih petaka. U takvom ozračju osjeća posebnu želju za još većim predanjem Isusu te dolazi u naš samostan u Splitu u srpnju 1944. godine. Redovničko odijelo i novo ime dobiva 14. kolovoza 1945. godine. Na Veliku Gospu iduće godine polaže prve sv. zavjete, a doživotne 8. svibnja 1951. Prve godine redovništva živi u Mostaru i Ljubuškom. Od 1949. godine djeluje 5 godina u sjemeništu u Šibeniku. Poslušnost je zatim vodi u Sinj, Split te Kotor gdje radi u bolnici. Od 1961. godine je u Supetru, zatim u Splitu, Risnu, Igalu… U Provincijalnu kuću vraća se 1972. godine. Njeguje bolesne sestre, a zatim bolesnike po kućama. Zbog rušenja starog samostanskog zdanja u Splitu, 1996. godine odlazi u Zlarin, a u Split se vraća 2010. godine već i sama nemoćna i potrebna pomoći.

Sestra Fides dijeli bolno iskustvo brojnih naših sestara u poratnim godinama komunističkih progona. Nakon što su vlasti oduzele školu u Ljubuškom, sestre su živjele u dijelu vlastite kuće kao podstanarke. Međutim, novi upravitelji nagovarali su učenike da maltretiraju i progone sestre na različite  načine. Tako je i s. Fides tih prvih godina svog redovništva pretrpjela mnoga poniženja.

Dok je radila u kotorskoj bolnici posebno je bila zamijećena njezina temeljitost i urednost. Najzapušteniji bolesnici bili su često briga upravo s. Fides koja bi se strpljivo posvetila takvom patničkom licu Kristovu i vraćala mu ljudsko dostojanstvo.

Njezina sklonost brizi i njezi starijih i bolesnih dolaskom u Split našla je svoj izraz. Niz godina je dvorila bolesne u njihovim kućama, što je svojevremeno i bila posebna djelatnost Vinkovih kćeri. Obitelji Marasović, Volarević i Matana su tako ostale povezane zahvalnom odanošću sa s. Fides sve do kraja njezina života. Na tome smo im i mi kao zajednica zahvalni.

Draga naša s. Fides! Na svetkovinu Svih svetih ste uz pomoć svoje hodalice došli na doručak u blagovaonicu, pozdravili sestre i onim svojim pribranim načinom nizanja detalja rekli kako ste došli na prvi Božić jer se u Vas kući tako zvala ta svetkovina. Premda ste prije petnaest dana sami tražili bolesničko pomazanje i premda ste i ovaj put ponovili onaj svoj uobičajeni pozdrav: Evo mislim da mi je ovo zadnji put. Došla sam se pozdraviti! kao da je i vas to jutro iznenadio Gospodin koji je upravo u tim trenutcima prepoznao puninu vaših dana. Dok smo pjevale zahvalnu pjesmu za kraj blagovanja, Vaša svijeća se gasila. Nastojanje sestara da Vam pomognu pa ni vrlo brza intervencija hitne pomoći nisu Vas oteli prijelazu granice ovozemnoga. Pedesetak sestara pratilo Vas je molitvom u tim posljednjim trenutcima. Usuđujemo se reći: Otac Nebeski Vam je poklonio to blagdansko molitveno zajedništvo sa sestrama poradi Vaše bojazni od samoće i vjerujemo da Vas je pridružio svojim svetima! Jer – bolni su i mučni bili Vaši koraci, puno je patnje prosuto po Vašim danima. Sestre su se znale povezati u molitvi dobrom Ocu i Majci Mariji da vam olakša životni hod. Nama ostaje i dalje molitveno zajedništvo s Vama, isprika za ubrzani korak i zahvalnost za sve godine ugrađene u postojanje naše Družbe.

Molimo za pokojnu sestru Fides da joj Gospodin, kojemu je za života služila, bude milostiv i udijeli joj radost vječnoga blaženstva. 

Počivala u miru Božjem!

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje