mozaik vinko detaljI ove smo godine u samostanu svetog Vinka u Splitu, na početku petog stoljeća vinkovske karizme, s velikom radošću dočekale svetkovinu svetog Vinka, duhovnog oca i utemeljitelja naše Družbe, koja nam je uvijek iznova poticaj na predanije služenje, ali i ispit savjesti koliko i kako u tome uspijevamo.

Za svetkovinu smo se pripremale devetnicom i trodnevnicom, koju su predvodili fra Ante Akrap, OFM (24. i 25. rujna) i fr. Jozo Čirko, OP (26. rujna), a naš zbor, uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića i pod dirigentskom palicom s. M. Mirte, održao je kratki prigodni koncert na uočnicu svetkovine.

Na samu svetkovinu, u četvrtak 27. rujna, jutarnje sveto misno slavlje predvodio je fra Petar Lubina, OFM, a večernju svečanu svetu misu generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović u koncelebraciji s don Tomislavom Ćubelićem, katedralnim župnikom, don Josipom Dukićem, ravnateljem Nadbiskupijske klasične gimnazije, p. Stipom Balatincem, odgojiteljem novaka Družbe Isusove i don Ivanom Urlićem, vicerektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Osvrnuvši se na život i djelovanje svetog Vinka, mons. Vidović nas je u svojoj propovijedi podsjetio da je sveti Vinko, osim što je bio branitelj i pomoćnik siromaha, bio i revni odgojitelj svećenika, kako stoji u Zbornoj molitvi svetkovine: Bože, ti si svetom prezbiteru Vinku udijelio apostolski duh da se posveti spasenju siromaha i odgoju dobrih svećenika. Mons. Vidović je istaknuo da nam je time Vinko postao i uzor odgojitelja i samoodgojitelja, jer siromašan je onaj čovjek koji nije poučen u pitanjima vjere.

Misi su uz brojne sestre i štovatelje svetog Vinka prisustvovali i članovi Konferencije sv. Duje Split i Konferencije mladih Split, a svojim ga je pjevanjem uveličao sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina.

 

13.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje

Nema slika