Vinko 02Sestre milosrdnice u Dubrovniku proslavile su blagdan svoga utemeljitelja sv. Vinka Paulskog u četvrtak, 27. rujna u samostanu sv. Vinka Paulskog, „Za kapelicom“. Misno slavlje predvodio je don Ante Burić, župnik župe sv. Petra-Boninovo i dekan dekanata Dubrovnik 1. Pjesmom je liturgiju pratio Mješoviti pjevački zbor župe sv. Petra Boninovo koji vodi sestra milosrdnica Marinela Žuro.

U homiliji je dekan Burić, tumačeći evanđeoski ulomak Lk 9, 7-9, kazao kako je Herod rado slušao Ivana Krstitelja no kad ga je Ivan suočio s njegovim nemoralnim ponašanjem “vrlo brzo je do tada simpatični prorok, postao neugodan i nepoželjan“ te ga se riješio. No onda je čuo za novog proroka iz Nazareta kojeg se bojao susresti jer je čuo da ga narod drži za Mesiju.

„I nama se toliko puta događa da se bojimo susresti Isusa. Koliko samo izlika tražimo da ne posjetimo bolesnu sestru ili brata. Koliko puta se pravimo gluhi na vapaj siromašnih i nemoćnih. Iz nekog razloga, iako ćemo se busati u prsa da smo baš mi oni koji Kristu i u Krsta vjeruju, ne primjećuje se baš da ga prepoznajemo u sestri i bratu čovjeku. Uvijek tražimo neka opravdanja, kako pred drugima, tako i pred svojom savješću i Bogom“, kazao je propovjednik.

Sv. Vinko Paulski se nije pokušavao pravdati i nije od Isusa tražio da mu objašnjava tko je njegov bližnji: „Jako dobro je vidio da je bližnji čovjek u nevolji. Svako dijete, žena i muškarac, koje pati zbog siromaštva, neimaštine, bolesti, gladi ili zbog toga što je od drugih odbačen, što je od drugih izrugan, što je od drugih ogovaran, protjeran na rubove zajednice i društva, moj je bližnji.“

To dobro uočavaju i sestre koje je osnovao, dodao je dekan te pozvao okupljene na ispit savjesti i prepoznavanje jesu li bliži primjeru i djelu sv. Vinka ili imaju nemirnu savjest kao Herod.

Na misi su koncelebrirali gvardijan franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku fra Veselko Grubišić, dominikanac fr. Nikola Mioč i isusovac p. Vinko Maslać.

Preuzeto sa: dubrovačka-biskupija.hr

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje

Nema slika