IMG 4210U svibnju je u Gospiću svečano otvoren proces beatifikacije s. Žarke Julijane Ivasić i šest susestara mučenica koje su iz mržnje prema vjeri stradale od komunističkog režima. Slavlje u župi Postranje, u Dubrovačkoj biskupiji, koje je održano 17. kolovoza, svojevrsni je nastavak te svečanosti. Naime, mjesto Makoše koje se nalazi u ovoj župi, rodno je mjesto jedne od sedam sestara mučenica – s. Trofime Miloslavić, krsnim imenom Manda – Made. Ona je rođena i krštena 17. kolovoza 1888. u toj župi. Bio je to poticaj župniku don Nikoli Berišiću da pozove mjesnu Crkvu na promišljanje o daru koji imaju u osobi svoje župljanke, te da i nas sestre pozove na sudjelovanje u ovom slavlju.

Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je u svojoj propovijedi između ostaloga rekao:

Važno je da s. Trofimu, koju mnogi do danas nisu poznavali, doživimo kao „našu“, jer onda u njezinoj svetosti, koja nije samo svetost mučeništva nego cijelog života koji se stavio u službu Bogu i bližnjemu, možemo doživjeti i svoju potencijalnu svetost na koju smo pozvani. Za biti svet nije važno zvanje ili zanimanje, nisu važne životne okolnosti, ni ovaj ni onaj politički sustav, sklon ili nesklon Crkvi i kršćanima, ključna je ljubav pa je i za ovo misno slavlje uzet obrazac mise za ljubav. Ne bih, naime, želio da nas prisjećanje na s. Trofimu i njezine susestre potakne na mržnju prema onima koji su im oduzeli život, kao ni onima koji i danas hvale i promiču i brane taj zločinački sustav, osuđujući žrtve, a braneći zločince. Umjesto toga želio bih da i nas zahvati ljubav. Nije to bilo kakva ljubav. To je ljubav koja ne pravi razliku među ljudima, koja se ne pita tko je dobar ili loš… to je ljubav koja oprašta. To je konačno ona ljubav koja je od rođenja do smrti obilježila život naše s. Trofime i njezinih susestara, ali je ponuđena svakom od nas u našem životu, zvanju i zanimanju … kako bismo i mi otkrili ljubav Božju kojom smo ljubljeni i u toj ljubavi ljubili Boga i svoje bližnje, uključujući sve ljude, pa i one koji nas ne ljube…

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio dr. Zvonimir Kurečić, postulator kauze, koji je prikazao tijek kauze, te č. m. Miroslava Bradica koja je predstavila Družbu i provela sve prisutne kroz vremensko razdoblje od 1845. godine kad su sestre došle u Hrvatsku, kroz djelatnosti sestara i njihovu uključenost u život naroda i Crkve u Domovini i šire. Govoreći o s. Trofimi i njenom predanju Bogu po zavjetima, kazala je: Vjerojatno nije ni slutila da je na ovom izabranom putu redovništva čeka kruna mučeništva.

Zbor sestara iz Splita pod ravnanjem s. M. Mirte na kraju je izveo prigodni koncert na kojem su praizvedene dvije pjesme koje su u čast našim mučenicama napisale s. M. Blaga Bunčuga i s. Vilma Šurjak, a uglazbio don Šime Marović. Pjev sestara, posebno nekoliko domoljubnih pjesama dao je završni biljeg slavlju. Sav puk Božji, ujedno potresen i obogaćen svime što je bilo moguće naučiti i doživjeti u ovoj večeri, spuštao se s brežuljka na okrepu koju su pripremili mještani sa župnikom.

Zajedno s postulatorom i vrhovnom poglavaricom č. m. Miroslavom na slavlju je sudjelovala i s. M. Tea Juratović, vicepostulatorica kauze i s. M. Jelena Ikić, zamjenica vrhovne poglavarice te s. M. Radoslava Kevo, naša provincijalna poglavarica zajedno s brojnim sestrama iz svih krajeva Provincije, a bila je prisutna i rodbina s. Trofime.

Video priloge o proslavi možete pogledati na poveznicama:

Dubrovačka televizija

ŽuTv

06.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje