IMG 20180519 WA0007 SmallU subotu, 19. svibnja, uoči Pedesetnice uz franjevačke bogoslove animirale smo Duhovsko bdjenje u franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića na Trsteniku. Bdjenje je predvodio fra Domagoj Volarević, domagistar bogoslova, a sudjelovali su i članovi Franjevačkog svjetovnog reda Blagovijest, studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta te ostali vjernici.

Bdjenje je bilo sastavljeno od Puta svjetla, četrnaest postaja svjetla kojima je Uskrsnuće i događaj Duhova temeljni motiv razmišljanja i meditacije, a svaki dio postaje bio je popraćen citatima iz Evanđelja i Djela apostolskih te prigodnom pjesmom i molitvom. Tijekom čitanja postaja svjetla, određeni članovi različitih zajednica prinosili su svijeće koje su najprije zapalili na uskrsnoj svijeći i zatim spustili podno oltara oblikujući križ.

Nakon Puta svjetla slijedila je liturgija časoslova – Služba čitanja s psalmima, čitanjima, gregorijanskim napjevom hvalospjeva Tebe Boga hvalimo te pjevana tri starozavjetna hvalospjeva na kraju. Fra Domagoj je održao prigodnu homiliju o svetkovini Duhova te naglasio kako taj događaj ima svoj temelj u sakramentu krštenja kao početku života s Bogom te u vršenju dobrih djela, kao što je i Krist činio u snazi i sili Duha Svetoga, osvrnuvši se na tekst sv. Ireneja iz Službe čitanja i misli crkvenih otaca.

Duhovsko bdjenje završilo je pjesmom Regina coeli. (sme)

07.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje