Neka nas dobri Otac nebeski prati na svim našim putovima. I na ovom današnjem – dok polazimo put Gospića da bismo večeras sudjelovale u slavlju otvaranja procesa beatifikacije naših sestara mučenica za vrijeme komunističkog režima. Sveti papa Ivan Pavao II. pozvao je sveopću Crkvu na čišćenje pamćenja od svakog osjećaja mržnje, zla i osvete. S druge strane pozvao je i mjesne crkve diljem svijeta da čuvaju sjećanje na one koji su kroz minula vremena pretrpjeli mučeništvo. Neka Otac nebeski i ovim hodočašćem i svojim Svetim Duhom osnaži i naš duh te očisti i naše pamćenje od svakog osjećaja mržnje, zla i osvete. Tako ćemo biti bliže povezane s našim sestrama mučenicama, sjedinjene u molitvi za duhovnu obnovu naše Družbe, Crkve i drage nam i jedine Hrvatske.

U ovakvom molitvenom ozračju krenule smo na put, 16. svibnja, autobusom iz Splita, pa preko Dugopolja i Šibenika do Zadra prikupljale smo hodočasnice. Hodočasnički smo i putovale – prateći životopise sestara mučenica, moleći žalosna otajstva krunice, pjevajući… Svakako, bila je i ovo prilika za međusobne susrete sestara i za rast u zajedništvu. Na Udbini nas je dočekao župnik i upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika, don Josip Šimatović. Vedar, duhovit, duhovan, pun dobre volje i poznavanja teške nam hrvatske povijesti, osobito ovih prostora, proveo nas je svetim tlom svetišta. Pedeset tri godine na Udbini se nije slavila sveta misa, a u davnijoj povijesti na tom su prostoru bila čak četiri samostana. Doista, razdjelnica svjetova…

Lik svetog Ivana Pavla II. i njegova preporuka da mjesne crkve popišu sve koji su podnijeli mučeništvo dočekuje hodočasnike na istoimenom trgu pred crkvom. I uvodi nas u sjećanja i molitveno ozračje, u sveta vremena i prostore gdje je svjedočenje za Krista dotaklo vrhunac!

Vukovarski križ te zid koji raste u mozaik zajedništva svih stradalnika, po spomen kamenju koje se donosi s brojnih mjesta stradanja našeg naroda kroz bolnu povijest, jedna je od postaja oko svetišta. Župnikovo izlaganje u dvorani popraćeno prezentacijom još je snažnije dočaralo koliko je »sveto mjesto na kojem stojimo«.

Nakon okrepe našle smo se zajedno s vjernicima iz Krašića koji su također svratili na putu za slavlje u Gospiću. Snažna simbolika resi crkvu i izvana i iznutra. Oltarni reljef u tri dijela prikazuje naša stradanja: Krbavsku bitku, Bleiburg i Domovinski rat…

Sljedeći cilj bio je Memorijalni centar »Nikola Tesla« u Smiljanu. Premda smo vodili malu bitku s vremenom, voditeljica centra nam je uspjela u kratkom vremenu približiti u dobroj mjeri to čudo Božjeg stvaranja i darivanja zvanog – Nikola Tesla.

I onda – pridružile smo se okupljenom mnoštvu uz grob s. Žarke na gospićkom groblju. Sveto mjesto mučeničke smrti i čekanja uskrsa! Nakon molitve smo se uputili u procesiji do katedrale gdje je u 17 sati započelo svečano misno slavlje koje je predslavio biskup Zdenko Križić uz koncelebraciju šesnaest svećenika. Uz velik broj sestara ovom je jedinstvenom slavlju nazočio i zamjetan broj vjernika laika.

Nakon mise slijedio je Proglas o otvaranju postupka beatifikacije službenica Božjih s. Žarke Ivasić i još šest susestara. Sve mnoštvo u katedrali s pažnjom je i strpljivošću pratilo doista složen proces, što zahtijeva sam postupak.

U autobusu se nastavilo molitveno ozračje, a onda i iznošenje dojmova tijekom ovog sasvim drukčijeg dana. Nastavimo molitveno zajedništvo s našim sestrama mučenicama u svim danima pred nama! (smg)

 

06.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje