koncbl18U nedjelju, 8. travnja, uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, koju naša Provincija slavi kao Dan Provincije, održan je već tradicionalni koncert našeg zbora pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina. Kao gosti nastupili su gđa Marija Bubić-Jaman i don Ivan Urlić, a dio programa bio je posvećen obilježavanju 400. obljetnice vinkovske karizme.

Zbor je izveo gregorijanski napjev Ave Maria, djela G. P. da Palestrine (Et misericordia), O. di Lassa (Oculus non vidit) te uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića djela A. Klobučara (Četiri stotine godina – kantata za soliste i zbor) i Š. Marovića (Gle anđeo blagovjesnik (himan) te Anđela glas, Milosrdna ljubav, Svetoj Lujzi, Vinkove vjere stijeg za koje je tekstove napisala naša s. Vilma Šurjak). Kao solistice nastupile su sestre Antonija Delonga, sopran (Četiri stotine godina i Svetoj Lujzi) i M. Terezija Brčić Šušak, sopran (Milosrdna ljubav).

Sopranistica Marija Bubić Jaman otpjevala je skladbe I. M. Lukačića (Cantabo Domino) i I. Muhvića (Zdravo da si, o Marijo) te solo dionicu u kantati A. Klobučara, a don Ivan Urlić i s. M. Mirta Škopljanac Mačina izveli su skladbu A. Hessea Fantazija u c-molu za orgulje četveroručno.

Koncert je završio izvedbom Cherubinijeve Kraljice neba.

 

MARIJA BUBIĆ-JAMAN rođena je 1970. u Zagrebu. Osnovnu i srednju glazbenu školu završila je u Splitu. Glazbenu akademiju završila je u Beču, a diplomirala u Zagrebu 1998. Kao operna pjevačica u HNK-u Split pjevala je u raznim glazbeno-scenskim djelima poput Offenbachovih Hofmanovih priča, Tijardovićeve Male Floramye, Verdijeva Rigoletta, Paraćeve Judite, Offenbachova Orfeja u podzemlju i drugih. Danas je glavna solistica Prvostolnog zbora sv. Dujma.

Održala je brojne solističke nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se ističe nastup pred papom sv. Ivanom Pavlom II. u sklopu gostovanja Prvostolnog zbora sv. Dujma u Rimu.

 

DON IVAN URLIĆ svećenik je Splitsko-makarske nadbiskupije. Rođen je 1983. godine u Splitu. Osnovnu školu završio je u rodnim Jesenicama. Kao sjemeništarac pohađao je Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju »Don Frane Bulić« Split. Teologiju je diplomirao 2009. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i iste je godine zaređen za svećenika.

Godine 2010. upisao je Institut za crkvenu glazbu »Albe Vidaković« Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U lipnju 2015. godine diplomskim koncertom na orguljama završio je studij na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Marija Penzara, i time stekao akademski naslov magistar muzike. Iste godine upisao je postdiplomski specijalistički studij iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Kao glazbenik djelovao je u Sjemeništu i Bogosloviji vodeći klapu sjemeništaraca i bogoslova te kao zborovođa u Jesenicama i Strožancu. Korepetitor je Akademskog zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, asistent na istom fakultetu te od 2017. i orguljaš splitske prvostolnice.

Samostalne koncerte održao je u Zagrebu, Splitu, Zadru, Pločama i Podstrani. Sa zborom Župe Gospe Fatimske iz Splita snimio je nosač zvuka Idi, javi mojoj braći.

 

ZBOR SESTARA MILOSRDNICA Provincije Navještenja Gospodinova – Split djeluje već više od trideset godina kao duhovno i glazbeno izuzetno sabran glazbeni ansambl pod ravnanjem maestre sestre M. Mirte Škopljanac Mačina.

Glavni je zadatak Zbora glazbeno oblikovanje bogoslužja. Svojim neumornim radom Zbor oživljava svetu glazbu (musica sacra) iz gregorijanskog i polifonog repertoara, kao i sve one glazbene oblike koji daju sjaj i svečanost liturgijskim slavljima. Opseg programa obuhvaća djela gregorijanskog pjevanja (mise: VIII, IX, XV, XVI, XVII, XVIII, introitus, offertorium, communio, himni, antifone i dr.) preko renesansnih i polifonih majstora (G. P. da Palestrina, O. di Lasso) do skladatelja našega doba. Poseban je zadatak i njegovanje hrvatske glazbene baštine koja ide ukorak s europskom pa Zbor izvodi i djela Lukačića, Jelića, Pellizzarija, Bajamontija, Cechinija, do djela naših suvremenih skladatelja: Kozinović, Fosić, Vidaković, Klobučar, Lešćan, Marović i dr. Osim toga Zboru nisu strani ni ostali karakteri pjevanja bilo duhovnog, domoljubnog ili narodnog sadržaja.

Zbor sestara milosrdnica održao je koncerte u gotovo svim većim gradovima Lijepe Naše od kojih se posebno ističe onaj u Zagrebu 30. kolovoza 1995. prigodom obilježavanja 150. obljetnice dolaska sestara milosrdnica iz Zamsa (Austrija) u Zagreb, u Hrvatsku. Zbor je imao i nekoliko nastupa u inozemstvu, u Austriji, Italiji i Njemačkoj.

Godine 2002., o 70. obljetnici osnutka Provincije, snimio je dva nosača zvuka: Blagovijest i A di je moj Split.

 

 

05.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje