izlAF 2018U prostorijama Hrvatsko-francuske udruge – Alliance Française u Splitu otvorena je 6. travnja samostalna izložba mozaika naše sestre Zdravke Milić, akademske slikarice pod nazivom Tragovi u kamenu. Izložbu su otvorili g. Gerard Denegri, predsjednik Udruge i gđa Ana Marija Botteri, akademska slikarica, a svojim ga je pjevanjem uveličao i naš zbor pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina.

Poslije uvodnih riječi g. Denegrija koji je, pozdravivši umjetnicu i zaželjevši svima dobrodošlicu u prostorije Francuske alijanse, istaknuo svetog Vinka Paulskoga kao poveznicu između Francuske i naše Družbe i pritom je pozdravio s. M. Arkanđelu Smoljo koja je s francuskog jezika u posljednje vrijeme prevela dvije knjige pridonijevši time jačanju suradnje i hrvatsko francuskog prijateljstva.

Izložena djela i samu slikaricu predstavila je gđa Ana Marija Botteri istaknuvši da je mozaik slikarska tehnika, ali da ona kod sestre Zdravke prelazi u skulpturu, jer izlazeći u prostor mozaik postaje i reljef. Dodala je kako je u izloženim radovima prepoznatljiva vjera autorice koja je u svoje radove utkala srednjovjekovne gregorijanske napjeve i prenijela ih u kamen da bi na neki način ostali ovjekovječeni u kamenu. »Ovo je jedinstveno da su srednjovjekovni korali kao istkani u kamenu jer, gledajući ih, stječe se dojam da se radi o predmetu koji je satkan na tkalačkom stanu u raznim širinama boda, nijansama, isprepletanjima koji podsjećaju na pergamenu, a od kamena su i ta kombinacija je u istinu jedinstvena«, istaknula je gđa Botteri.

Na kraju svečanosti otvaranja riječ zahvale Udruzi i svim nazočnima uputila je i s. Zdravka zahvalivši pritom i Bogu, sestrama svoje zajednice, svojoj obitelji te svima koji je podupiru i prate njezin rad.

Izložba je otvorena do 26. travnja.

(png/smn)

06.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje