logogk2017Na pragu petoga stoljeća vinkovske karizme

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista,
on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim
u nebesima, u Kristu.
(Ef 1, 3)

 

Rim, 25. siječnja 2018.

Svim članovima vinkovske obitelji!

Draga braćo i sestre u svetome Vinku,
milost i mir Isusov bili uvijek s nama!

U trenutku službenoga završetka 400. obljetnice vinkovske karizme, 25. siječnja 2018., srcem prepunim radosti možemo ponoviti riječi svetoga Pavla s početka njegove Poslanice Efežanima. Nebo nas je ispunilo blagoslovima na mnogo razina: na osobnom planu, na razini svakoga ogranka kao i na razini vinkovske obitelji u cjelini. Neka to iskustvo ostane za nas izvorište produbljivanja, razvoja i širenja vinkovske karizme kako bi uvijek sve više donosila nove plodove.

Tijekom jubilarne godine Vinkovska je obitelj organizirala brojne inicijative, slavlja, veličanstvene projekte na mjesnom, nacionalnom i međunarodnom planu. Na međunarodnomu planu cjelokupne vinkovske obitelji organizirali smo:

a) Međunarodni simpozij vinkovske obitelji u Rimu od 12. do 15. listopada 2017.

Sutradan po zatvaranju Simpozija sastala se komisija za objedinjavanje sadržaja programa kako bi proučila doprinos sudionika svih šest jezičnih skupina. Razmišljanja, prijedlozi, ideje i projekti uskoro će biti priopćeni svim članovima Vinkovske obitelji, da bi ih razradili, razmijenili, zalijevali i učinili da uzraste sjeme posijano tijekom Simpozija.

b) Globalna inicijativa Vinkovske obitelji za rad s beskućnicima

Ovaj projekt cjelokupne Vinkovske obitelji, službeno predložen na Simpoziju u Rimu, 14. listopada 2017., omogućit će nam da produbimo našu suradnju kako bismo na što učinkovitiji način odgovorili na potrebe osoba lišenih smještaja.

c) Festival vinkovskog filma

Festival vinkovskog filma, nazvan »Otkriti Vinka 400«, isto tako službeno predložen na Simpoziju u Rimu, 14. listopada 2017., održat će se od 18. do 21. listopada 2018. u Castel Gandolfu.

Skupina zadužena za pripremu uskoro će dati više obavijesti putem različitih sredstava informiranja: web stranica, društvenih medija, YouTubea, publikacija, agencija za informiranje i drugih.

Festival vinkovskog filma želi postati sredstvo »globaliziranja ljubavi«. Svaka osoba, neovisno o tome je li član vinkovske obitelji ili nije, iz svake zemlje, može sudjelovati na festivalu. Bit će tri natječaja: 1) za mlade do 18 godina koji bi sudjelovali slanjem jedne pjesme, crteža ili pak teksta; 2) za osobe koje bi priložile scenarij za moguće buduće filmove; 3) za one koji bi priložili kratkometražni film. Zajednička tema je život i karizma svetoga Vinka Paulskoga.

d) Hodočašće relikvije srca svetog Vinka Paulskoga.

Hodočašće drugih relikvija nastavit će se po Europi i, ako Bog da, potom i po ostalim kontinentima.

Na početku petoga stoljeća vinkovske karizme, htio bih predložiti, kao prvi korak na ovomu putu, dvije sljedeće inicijative:

1. Obnoviti i produbiti naš odnos sa svecima, blaženicima i slugama Božjim iz vinkovske obitelji cijeloga svijeta, kao uzorima duhovnosti i vinkovske karizme, uz pomoć sljedećih sredstava:

  1. Ponovno oživjeti štovanje i utjecati se za zagovor svecima, blaženicima i slugama Božjim u mjestima njihova podrijetla, poglavito tamo gdje su rođeni, živjeli, vršili svoju službu, gdje su preminuli, ukopani, gdje su im sačuvane relikvije, a sve to s ciljem produbljivanja našega odnosa s njima. Obnavljanje bliskosti s njima na mjesnoj razini pomoći će i omogućiti širenje njihova štovanja i snažnijega utjecanja njihovu zagovoru u ostalim područjima svijeta.
  2. Organizirati susrete kako bi se s njima upoznalo oni koji ne znaju ništa o njima ili ih slabo poznaju; organizirati hodočašća; pripremati slavlja za djecu, mlade, odrasle; tiskati nove publikacije, prirediti PowerPoint prezentacije; koristiti različita sredstva komunikacije.
  3. Moliti neprestance i tražiti od Isusa milost da Crkva kanonizira sve blaženike, sluge Božje i ostale moguće kandidate za proglašenje svetima. U krilu svake odnosne grane vinkovske obitelji kojoj je svaki od njih pripadao kao i na razini cjelokupne obitelji, angažirati se svim snagama na pothvatima koji će dovesti do službenoga priznavanja od strane Crkve.

Radi se o tome da bismo, što je više moguće, ujedinili svoje življenje, nastojanja, projekte, inicijative, svoje planove i zajedničke želje s onima koji su nam prethodili i zagovaraju nas u Nebu. Oni će nam odgovoriti ako tražimo njihovo posredništvo kod Boga. To su naši uzori u načinu življenja duhovnosti i vinkovske karizme. Možda je lakše predstaviti drugima svece, blaženike i sluge Božje iz suvremene povijesti. No, svi oni i u ovo povijesno doba govore i mogu progovoriti djeci, mladima, odraslima i svim našim suvremenicima kao uzori svetosti. Oni su također izvorište za nove pozive na posvećeni život ili pak za aktivno uključivanje laika u krilo različitih ogranaka vinkovske obitelji u Isusovu misiju, u poslanje Crkve.

2. Obnoviti i produbiti »kulturu zvanjâ«.

Kada tražimo objašnjenje za smanjeni broj odaziva na posvećeni život, za aktivno sudjelovanje mladih i odraslih u životu Crkve i vjere u nekim područjima svijeta, često iskrsavaju sljedeći razlozi: potrošačko društvo, materijalizam, individualizam, sebičnost, sistematična laicizacija društva… Može se govoriti o jednoj »protukulturi zvanjâ«.

Htio bih pozvati sve nas da ujedinimo snage kako bismo djeci, mladima i odraslim suvremenicima, unatoč toj protukulturi, pomogli otkriti »ljepotu, privlačnost i vrijednosni smisao života po njihovu gromoglasnomu »da« kao odgovoru na Isusov poziv! Pozivam nas da pokažemo djeci, mladima i odraslima kako je normalno svojim snažnim »da« potvrdno odgovoriti na Isusov poziv; to nije nenormalan odgovor. Trebamo raditi zajedno na obnovljenoj kulturi zvanjâ.

Naš poziv seže do izvorišta našega postojanja jer je Bog mislio na nas prije postanka svijeta, prije našega začeća.

»Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz majčina krila izađe, ja te posvetih.« (Jr 1,5)

»Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta.« (Ef, 1, 4)

»Postavit ću te za svjetlost narodima.« (Iz 49, 6)

Kultura zvanjâ znači stvaranje okruženja gdje svaka osoba može otkriti i ponovno spoznati razlog svoga postojanja, smisao svoga života, poslanje koje je pozvana ispuniti, poziv na koji je pozvana dati odgovor. Kultura poziva prednost daje Isusu, bilo da je to poziv na laičko stanje ili na posvećeni život.

Mi u svomu srcu nosimo duboku želju prenijeti budućim generacijama karizmu i duhovnost što smo primili. Prikazujemo Bogu bez prestanka istodobno sa svojom molitvom za nova zvanja također i svoja brojna nastojanja i inicijative. Početak petoga stoljeća vinkovske karizme nudi nam novu priliku za osnaženje naših nastojanja u svrhu kulture zvanjâ. To se posvema dobro usklađuje s temom ovogodišnje Biskupske sinode koja će se u listopadu održati u Rimu: »Mladi, vjera i otkrivanje poziva«.

Povjerimo sve ovo Providnosti i zagovoru Djevice Marije od Čudotvorne Medaljice, svecima, blaženicima i slugama Božjim iz vinkovske obitelji i međusobno se ohrabrujmo riječju svetoga Vinka Paulskoga koji je, kada je bio upitan što bi htio učiniti od svoga života, odgovorio: »Više.«

Vaš brat u svetome Vinku,
Tomaž Mavrič, CM
vrhovni poglavar

Prijevod s francuskoga:
s. M. Arkanđela Smoljo

08.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje