sr andré2Sestra André obara rekorde dugovječnosti. Nakon što je prošloga ljeta postala najstarijom redovnicom na svijetu, odsada je službeno najstarija stanovnica Francuske.

Rođena 11. veljače 1904. u Alèsu (Gard), Lucille Randon nasljeđuje Honorine Rondello. Obraćenica 1923., sestra André obavila je svoj katekumenat u Cenacolu u Parizu, gdje je primila krštenje i prvu pričest. Nakon više od 20 godina rada kao odgojiteljica djece (guvernanta), posebice u obitelji Peugeot u Versaillesu, stupila je 1944. u zajednicu Kćeri kršćanske ljubavi u Ulici du Bac u Parizu. Potom je u istoj kući obavila i novicijat.

André, kao i njezin brat

Odabrala je da se ubuduće nazove kao i njezin brat koji je tijekom više od trideset godina radio u Vichyju, u jednoj bolnici što je zbrinjavala siročad i starije osobe i koji je nju tamo zbrinuo kad je bila mlada. »Sjećam se svjetskog rata iz 1914. u kojem su sudjelovala dva moja brata. Starijega od njih, ranjenoga u Verdunu, između nebrojenoga mnoštva ubijenih preuzeo je jedan kamion za opskrbu na ratištu. Zovem se sestra André, a ne Andrea, jer se moj brat tako zvao«, objasnila je. Godine 1945. otišla je na misiju u Vichy da bi tijekom 28 godina posluživala 40 siročadi i starije osobe.

Gotovo posve slijepa i u invalidskim kolicima, od 2009. živi u umirovljeničkoj kući u Toulonu (Var). »Imam sreću što sam ovdje jer sam vrlo brižno pažena i njegovana. To mi daje sigurnost u mojoj dobi. Svi se brinu za mene i uživam u plavetnilu neba. Puno me začuđuje da sam najstariji član Francuske, jer nipošto nisam na to pomišljala«, rekla je.

Zadivljena izumom avijacije i elektrike

Što ju je najviše zadivilo tijekom prošloga stoljeća? »Izum moderne avijacije i električne energije lako dostupne posvuda.«

Sprema se organizirana ceremonija u Toulonu radi slavlja za super-stogodišnjakinju koja je uvijek vrlo živahna i razgovorljiva.

01.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje