IMG 3061Svetu misu zahvalnicu u splitskoj prvostolnici, na kraju građanske godine, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s don Tomislavom Ćubelićem, katedralnim župnikom i ostalim svećenicima. Svojim pjevanjem uveličao ju je katedralni zbor pod ravnanjem mo. don Šime Marovića i uz orguljsku pratnju mo. don Ivana Urlića, a sudjelovale su i brojne sestre milosrdnice predvođene s. M. Radoslavom Kevo, provincijalnom poglavaricom i s. M. Rozelinom Zebić, zamjenicom provincijalne poglavarice i kućnom poglavaricom zajednice u samostanu sv. Vinka. Tom je prigodom upriličena i svečanost predaje službe orguljaša splitske katedrale.

U svojoj je propovijedi između ostaloga Nadbiskup pozvao okupljene vjernike da zahvale Bogu na vremenu koje im je darovao i u kojem su rasli kao ljudi i kao vjernici. »Zamolimo ga da bude Emanuel – Bog s nama. U novoj godini u svoju obitelj unesimo ono što je najbitnije: zajedništvo, solidarnost, ljubav, ohrabrenje; s tim se mijenja obitelj, ali i svi drugi oblici društva, Crkve i svijeta.

Na kraju misnoga slavlja katedralni je župnik don Tomislav Ćubelić pročitao dekret razrješenja mo. s. M. Mirte Škopljanac Mačina službe katedralne orguljašice i dekret imenovanja mo. don Ivana Urlića novim orguljašem.

U dekretu razrješenja nadbiskup Barišić zahvalio je s. M. Mirti na predanom radu i dugogodišnjem sviranju u splitskoj prvostolnici istaknuvši da je liturgijsku službu u katedrali činila svečanijom i ljepšom. Zahvalio joj je u ime svih katedralnih župnika, svih vjernika i slušatelja kojima je pomagala doživjeti liturgiju u najljepšem sjaju. Zamolio ju je da i dalje bude dio katedralne glazbene baštine svojim iskustvom i neprocjenjivim znanjem te joj uručio prigodni dar.

Prigodnu riječ uputila je i s. M. Mirta zahvalivši nadbiskupu, dobrome Bogu, nebeskoj Majci Mariji i sv. Dujmu u čijem je hramu mogla tolike godine slaviti. »Zahvaljujem, također, časnom kanoničkom zboru, bivšim župnicima kao i sadašnjem župniku don Tomislavu Ćubeliću, svem osoblju naše katedrale s kojima se susrećem dijeleći brige i radosti. A nadasve zahvaljujem svojoj redovničkoj obitelji sestara milosrdnica koja mi je omogućila da mogu nesmetano vršiti službu orguljaša u ovoj časnoj i drevnoj prvostolnici. Želim da novi mladi orguljaš don Ivan Urlić nastavi tu službu s novim žarom i entuzijazmom u suradnji s našim nezaobilaznim maestrom don Šimom Marovićem i katedralnim zborom i tako slaveći Gospodina uzdiže duše i srca svih vjernika k Bogu i nebeskim stvarima – kako kaže crkveni dokument Musicam sacram«, kazala je s. M. Mirta.

Potom su s. M. Mirta i don Ivan zajedno izveli četveroručnu Fantaziju za orgulje u c-molu A. Hessea.

 

M. Mirta Škopljanac Mačina (Otok kod Sinja, 10. veljače 1948.) članica je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog – Zagreb Provincije Navještenja Gospodinova – Split. Opću gimnaziju završila je u Splitu, a glazbu je studirala i diplomirala na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Nastavila je studij na Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Rimu te postigla: magisterij iz crkvene glazbe (musica sacra), licencijat iz gregorijanskog pjevanja (canto gregoriano) te naslov crkveni orguljaš (organista da chiesa) u klasi mo. Ericha Arndta.

Od godine 1978. živi i djeluje u Splitu gdje razvija svoju glazbenu aktivnost u samostanu sestara milosrdnica kao pedagoginja, dirigentica, od 1983. godine i kao orugljašica u katedrali sv. Dujma. Godine 1996. i 1997. voditeljica je seminara »Orgulje u liturgiji« na Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku. Školske godine 1996./1997. radi kao profesor Glazbene kulture u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu.

Na području crkvene glazbe istaknula se kao orguljašica i voditeljica različitih crkvenih zborova, a posebno Zbora sestara milosrdnica, s kojim je ostvarila niz koncerata u Domovini i inozemstvu gdje nastupa i sa solističkim orguljaškim recitalima (Austrija, Italija, Njemačka). U duo sastavu orgulje-saksofon s profesorom Josipom Biskupovićem izvela je brojne koncerte prezentirajući hrvatsku i svjetsku sakralnu glazbenu baštinu. Pratila je brojne soliste, zborove i ansamble pri raznim nastupima. Svirala je na dvije sv. mise koje je predvodio sveti otac Ivan Pavao II. (Rim, Sv. Jeronim 1989. i Split, Žnjan 1998.) te nekoliko puta na orguljama bazilike sv. Petra u Rimu prateći zborove za euharistijskih slavlja. Suradnica je časopisa za crkvenu glazbu Sveta Cecilija u Zagrebu u kojem su i objavljeni njezini stručni članci o orguljama i njihovoj ulozi. O orguljama piše i u Bašćanskim glasima, a o crkvenom pjevanju u Listiću Splitske provincije i Živom vrelu.

Kritike o njenim nastupima donose i razni listovi: Slobodna Dalmacija, Večernji list, Makarsko primorje, Šibenski list, L Osservatore romano, Sv. Cecilija, Živa zajednica i dr. Sudjelovala je u snimanju nekoliko gramofonskih ploča i kazeta, te emisija za radio i televiziju. Sa Zborom sestara milosrdnica godine 2002. snimila je dva nosača zvuka: Blagovijest i A di je moj Split. Kao orguljašica splitske prvostolnice djelovala je 35 godina (s dekretom od 1990.), a na tom mjestu naslijedio ju je 2017. njezin đak mo. don Ivan Urlić.

(sbc/png)

11.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje