Maartyrs banner principal sin titulo1U Madridu je 11. studenoga blaženima proglašeno 60 mučenika, članova Vinkovske obitelji, koji su mučeničku smrt podnijeli tijekom Španjolskoga građanskog rata.

Svečano euharistijsko slavlje i svečanost proglašenja predvodio je izaslanik Svetoga Oca, kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca u zajedništvu s vrhovnim poglavarom Vinkovske obitelji, o. Tomažem Mavričem i brojnim biskupima i svećenicima.

Svetima je proglašeno:

  • 24 misionara Misijske družbe (lazarista), propovjednika evanđelja i apostola milosrdne ljubavi
  • 16 misonara – braće laika Misijske družbe, suradnika u evangelizaciji siromašnih, požrtvovnih i predanih Bogu i najpotrebnijima
  • 2 sestre članice družbe Kćeri kršćanske ljubavi, predane medicinske sestre koje su službovale u Bolnici Duha Svetoga u Santa Colmi de Gramagnetu (Barcelona), gdje su prije mučeničke smrti skrbile za oboljele od tuberkuloze
  • 5 dijecezanskih svećenika, ravnatelja i duhovnih animatora kćeri kršćanske ljubavi i članova udruženja Djeca Marijina u različitim gradovima diljem Murcije
  • 13 laika – muškaraca i žena – članova udruženja Djeca Marijina i udruženja Čudotvorne medaljice u Madridu i Cartageni.

Tijekom beatifikacije istaknuto je da su ovi mučenici dali svjedočanstvo svoje vjere i da su živjeli u skladu s vinkovskom karizmom koju su u baštinu primili od svetoga Vinka Paulskoga. Formirani u vinkovskom duhu, ti mučeni muškarci i žene, ostali su vjerni Bogu tijekom oluja koje su ih okruživale.

Kardinal Amato je rekao da mučenici otkrivaju slavni horizont autentične ljudskosti i pružaju poučan primjer. Pozvao je okupljene da ostanu postojani u vjeri i potaknuo da se izbjegava svako ponavljanje terora toga vremena koji je nadvio mračni oblak i prekrio zemlju krvlju nevinih i nezaštićenih pojedinaca.

Tijekom slavlja pročitano je Apostolsko pismo u kojem papa Franjo ističe da su imena šezdesetorice mučenika upisana u knjigu mučenika kao: Vicente Queralt Lloret i 20 drugova mučenika i José María Fernández Sánchez i 38 drugova mučenika. Njihov se spomen u skladu s uspostavljenim normama može slaviti svakog 6. studenoga.

Na završetku euharistijskoga slavlja o. Tomaž Mavrič je podsjetio na činjenicu da se proglašenje događa tijekom jubilarne godine u kojoj se slavi 400 obljetnica vinkovske karizme. Pozvao je sve članove Vinkovske obitelji da taj događaj promatraju kao vrijeme milosti i dodatni motiv rasta u vjernosti. Ohrabrio je sudionike slavlja da svoj poziv žive kreativno usred svijeta koji treba hrabre i odvažne svjedoke koji se ne boje dati svoj život za službu milosrđa.

Usp. Jorge Luis Rodriguez, CM (https://cmglobal.org/en/2017/11/14/beatification-sixty-martyrs-vincentian-family/)

FB IMG 1510501541588

01.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje