logogk2017

U Rimu se od 12. – 15. listopada pod geslom »Bijah stranac i primiste me« održao Međunarodni simpozij Vinkovske obitelji prigodom 400. obljetnice vinkovske karizme. Predvođeni vrhovnim poglavarom Vinkovske obitelji, o. Tomažem Mavričem, CM sudjelovali su predstavnici iz 150 zemalja, a simpozij je održan na šest različitih jezika. Iz naše Provincije na simpoziju je sudjelovalo deset sestara i jedna kandidatica, predvođene provincijalnom poglavaricom s. M. Radoslavom, iz Udruge svetog Vinka – Konferencije mladih Split dvije djevojke te iz Marijanske vinkovske mladeži po jedna djevojka, predstavnica svake podružnice – Split, Zadar i Kistanje. Naša skupina bila je u Rimu smještena u samostanu sestara kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje.

Po dolasku u Rim prvi dan je bio određen za prijave i preuzimanje akreditacija na Apostolskom kolegiju Leonianum. U srijedu navečer održano je molitveno bdjenje u Bazilici svetog Ivana Lateranskog u čast BDM od Čudotvorne Medaljice koje je započelo molitvom za 400. obljetnicu karizme. Molili smo krunicu na različitim jezicima, a nakon toga Joseph Agostino, CM održao je prigodnu homiliju. Bdjenje je završilo posvetnom molitvom BDM od Čudotvorne Medaljice i pjesmom. U večernjim satima, nakon bdjenja, u pratnji sestre Vianeje Kustura obišle smo Kolosej i Oltar Domovine te još neke znamenitosti koje se nalaze u blizini našega smještaja.

Sutradan, u petak, skupine su bile podijeljene po jezicima na različitim lokacijama gdje su održana predavanja na temu Vinkovska duhovnost i njezini proročki izazovi te Vinkovska formacija i komunikacija u eri informacija. Održane su i konferencije Kamo odavde za svaku jezičnu skupinu. U 15 sati istovremeno za sve skupine služene su svete mise.

Mladi iz svih jezičnih skupina, među kojima su bile i naše djevojke iz Konferencije i MVM-a zajedno sa s. M. Elizabetom, nastavili su sudjelovati u programu za mlade koji je započeo plesom i pjesmom koje su animirali Matteo Amicucci i Vanessa Coppola. Zatim su uslijedila svjedočanstva posvećenih osoba iz vinkovske obitelji, među kojima je bila i naša Hrvatica s. M. Ljubica Brusić iz Provincije Majke Dobrog Savjeta – Rijeka. O. Tomaž je nakon toga svjedočio o svom pozivu i odgovarao na pitanja mladih. Za sve okupljene mlade slijedilo je misno slavlje koje je predvodio o. Tomaž. Program je nastavila grupa vinkovske obitelji Parents & Sons pjesmom I will live, a onda smo imali priliku vidjeti prezentaciju MVM-a na temu Što god učiniste jednome od ovih najmanjih, meni učiniste. Bila je riječ i o Vinkovskoj obitelji u Italiji, o vinkovskoj karizmi nekad i danas. O. Tomaž je zatim održao govor na temu Jeste li spremni uprljati ruke za siromašne, nakon čega je večernji program za mlade završio glazbom i pjesmom.

U subotu, 14. listopada, održana je audijencija s papom Franjom na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Uvodni dio programa do dolaska Pape među nas slijedio je ovako: dolazak relikvije srca svetog Vinka uz pjesmu El corazon de Vicente de Paul, molitva za 400. obljetnicu vinkovske karizme, ples i pjesma grupe Gen Verde, molitveni dio, svjedočanstvo predstavnice Marijanske vinkovske mladeži u Siriji – Aide Baladi, pjevanje Zbora STMO, govor koji je održao Mark McGreevy, predstavnik Depaul International koji je predstavio inicijativu Vinkovske obitelji za borbu protiv beskućništva (Homeless Alliance). Zatim je svjedočio predsjednik talijanske Udruge svetog Vinka Antonio Gianfico. Uslijedila je najava dolaska pape Franje glazbenom izvedbom capellae Iuliae (Rim – Vatikan) te pozdravnim govorom o. Tomaža Mavriča. Na koncu, sam Papa se obratio svima nazočnima na Trgu i uputio riječi ohrabrenja svim članovima u karizmi i djelovanju koje nam je sv. Vinko ostavio. Naveo je tri stvari potrebne za vjerodostojno djelovanje u vinkovskoj karizmi: klanjati se, prihvaćati, ići. U večernjim satima istoga dana održano je bdjenje u bazilici svetoga Pavla izvan zidina u prisutnosti relikvije srca svetoga Vinka. Bdjenje je započelo zazivom Duha Svetoga, a molitveni program obogatili su i mladi iz MVM-a sa scenskim i glazbenim prikazima Čudotvorne medaljice i srca sv. Vinka te molitvenim dijelom kroz pjesmu u kojoj smo svi sudjelovali.

U nedjelju, 15. listopada, u istoj bazilici sudjelovali smo na euharistijskom slavlju koje je predvodio o. Tomaž Mavrič, a koje je započelo procesijom s relikvijom srca sv. Vinka i nošenjem zastava svih zemalja sudionica, među kojima je hrvatsku zastavu nosila s. Antonija Delonga. O. Tomaž je u svojoj propovijedi svakoga od nas potaknuo da bude proročki glas među siromasima i potrebitima jer je Isus stavio u centar svog djelovanja siromahe. Sv. Vinko se htio poput Isusa identificirati sa siromasima onog trenutka kad je shvatio svoje vlastito siromaštvo. Potaknuo nas je također da budemo otvoreni poticajima Duha Svetoga u našim poslovima i pothvatima, da naša karizma bude ona koja slijedi Isusa i tako nalazi mjesto u Crkvi. Tim misnim slavljem završio je Međunarodni simpozij prigodom 400. obljetnice vinkovske karizme.

U večernjim satima slavili smo sv. misu u Zavodu sv. Jeronima u zajedništvu s hrvatskim svećenicima koji su na studiju u Rimu te okupljenim vjernicima, Hrvatima koji u Vječnom Gradu žive i rade. S posebnom radošću dočekale su nas i ugostile naše sestre koje rade u Zavodu te rektor i vicerektor.

Do našeg povratka u Hrvatsku, odlučili smo iskoristiti preostalo vrijeme i obogatiti se još duhovno i kulturno pa smo krenule u obilazak Rima. Između ostaloga posjetile smo baziliku Svete Marije Velike, crkvu Santa Maria Aracoeli, Scale Sante, Sv. Petra u okovima, Panteon, Ara Pacis. Bilo je ovo veliko duhovno iskustvo za svaku od nas, za cijelu vinkovsku obitelj. Ostaje nam biti vjernima karizmi utemeljitelja i pronalaziti Krista u svakom bratu čovjeku te ne zaboraviti na geslo Bijah stranac i primiste me.

Zahvaljujemo ovim putem i sestrama Družbe kćeri Milosrđa na širokom srcu i gostoljubivosti koju su nam iskazale. Neka se proslavi Bog po našim životima i iskustvu ljubavi koja dolazi po zajedništvu i molitvi.

(sme)

 

 

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje