IMG 9672 kopijaVeć nekoliko godina (od 2011.) u osmini svetkovine svetog Vinka naše sestre pridružuju se mještanima sela Vinovo u Šibenskoj biskupiji i hodočaste u to mjesto gdje je na slikovitomu brežuljku Unčacu podignuta kapelica u čast Svetcu – našem utemeljitelju (blagoslovljena je 1978. godine). Euharistijsko slavlje (ove godine s trojicom koncelebranata) okupljenih vjernika svake godine koncem rujna zahvala je dragom Bogu što je posredovanjem darežljivoga sveca svetog Vinka u jednoj konkretnoj situaciji podario mir zabrinutomu ljudskom biću. Naime, Vinko je u tome mjestu upamćen kao čudotvorni svetac koji se nije oglušio na ljudski vapaj te je kao ozbiljnu zamolbu uzeo čak i san čovjeka u potrebi – Ivana Grbeše. Taj uslišani molitelj sada počiva u miru, a zahvalni potomci Ivanove obitelji i ostali raseljeni mještani ne zaboravljaju uslišanje, pa ustrajno dolaze na prigodnu godišnju svetu misu!

Uživale smo u ljepoti krajolika osunčanoga rujanskim suncem koje nas je poticalo na sabranost i pobožnost. Nakon duhovne i tjelesne okrjepe pred kapelicom, rado smo prihvatile i program iznenađenja te „kružnim putem“ posjetile drniški kraj oporavljen od ratnih strahota, bogat prirodnim ljepotama i urešen radovima ljudskih ruku i genijalnoga uma našega umjetnika Ivana Meštrovića (posjet mauzoleju u Ružiću – Otavice).

Predahnule smo u župi Gradac. Mjesni župnik franjevac očitovao je svoju plemenitu ljudsku i svećeničku spremnost za gostoprimstvo. Hodočasnički dan doživjele smo kao svojevrsnu duhovnu obnovu i kulturno obogaćenje. Zahvalne smo vodstvu programa i svim sudionicima.

Mi sestre želimo i molimo da se Vinkova karizma o ovoj 400. obljetnici još dublje ukorijeni među nama i u cjelokupnomu hrvatskom narodu. Nas osam iz samostana u Splitu, predvođene provincijalnom poglavaricom i sestrom Zdravkom, usrdno smo se pomolile da evanđelje ostane životni smjerokaz svima nama, a poglavito da se duh Božji učvrsti u mladima koji u suvremenoj društvenoj situaciji gube tlo pod nogama. Sveti Vinko koji je poznat kao hrabri djelatnik na njivi Gospodnjoj svoga doba gromoglasno nas poziva da se ohrabrimo više se otisnuti na periferije krajeva u kojima sada djelujemo te pogledamo i osluhnemo što je to najhitnije u suvremenim okolnostima. Nije potrebno otputovati daleko. (SMA)

 

01.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje