Vinko 12U samostanu sv. Vinka u Dubrovniku u srijedu, 27. rujna, sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga proslavile su blagdan svog utemeljitelja. Koncelebrirano misno slavlje u samostanskoj kapelici predvodio je don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije i župnik župe Svetoga Spasa u Mokošici.

U propovijedi je kancelar Pervan govorio o evanđeoskom ulomku koji je donio Isusov govor na Gori te o tome kako su se Blaženstva zrcalila u životu sv. Vinka. U govoru na Gori, kako ga donosi sv. Luka, Isus daje nove smjernica, nova pravila, kazao je propovjednik te primijetio kako su nam neka od njih lakše razumljiva i lakše primjenjiva u konkretnom životu, a druga su nešto zahtjevnija i teža. Opisao je povijesni trenutak u Francuskoj kada je Bog pozvao sv. Vinka i sv. Lujzu de Marillac kako bi pomagali onima kojima je tad bilo najteže. »Sv. Vinko nije samo propovijedao, nego je praktično pokušao živjeti evanđelje«, istaknuo je kancelar Pervan.

Podsjetio je sestre milosrdnice na duh Družbe koji je sadržan u njihovom obećanju Bogu da služe siromasima i potrebnima, o čemu je pisao sv. Vinko. Kao primjer kako sestre milosrdnice vode računa o duhu svoje Družbe, istaknuo je primjer sestre milosrdnice koja ustrajno radi s djecom s posebnim potrebama razumijevajući da bi, ako bi to pokušala izbjeći, izdala poslanje svoje Družbe. A takvih sestara je puno ne samo među milosrdnicama nego i među drugim redovima koje »služeći Bogu po čovjeku nastoje biti sveti«. Naglasio je tri kamena Družbe koje, kako savjetuje sv. Vinko, sestre trebaju uvijek nositi sa sobom, a to su: prostodušnost, poniznost i ljubav.

Pozvao je i sve okupljene da pokušaju prepoznavati materijalne i duhovne siromahe oko sebe, da im pokušaju biti bliski, dajući im ne samo hranu za tijelo nego i hranu za dušu, a to je Božja riječ. »Time što ćemo im biti bliski bit ćemo im snaga, utjeha i ohrabrenje. Takve osobe mogu biti u mojoj zajednici, obitelji, gradu. Budimo prema njima blagi«, zaključio je propovjednik.

Uz kancelara Pervana na misi su koncelebrirali gvardijan franjevačkog samostana male braće fra Veselko Grubišić i superior dubrovačkih isusovaca p. Pero Mijić Barišić. Sestre milosrdnice na čelu s predstojnicom samostana s. Marietom Dukić čitale su misna čitanja i molitvu vjernika, a liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor župe sv. Petra Boninovo s orguljašicom s. Marinelom Žuro. Među pjesmama koje su pjevali bile su i pjesme u čast sv. Vinka »Oče svih sirota« i »Zemlje dolom«.

Angelina Tadić/png

Pruzeto sa: dubrovacka-biskupija.hr

 

09.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje