mozaikdet1Veliko zdanje naše Provincijalne kuće nastajalo je kroz dva desetljeća »kamen po kamen«, upravo kao što nastaje mozaik i ostaje kao trajan spomen na strpljivo, ustrajno izricanje osnovne ideje vodilje… Tri su godine prošle otkako smo »uselile« u kapelu naše Provincijalne kuće po završetku oltarnoga mozaika Navještenja Gospodinova koji je izradila naša sestra Zdravka Milić, akademska slikarica. Ovih je mjeseci s. Zdravka završila u kapeli i drugi mozaik – mozaik Sveti Vinko i sveta Lujza.

Prvi dan trodnevnice za svetkovinu sv. Vinka, nedjelja 24. rujna, bio je prigoda da se uz blagoslov i predstavljanje novopostavljenoga mozaika održi i prigodni koncert s pjesmama posvećenima svetom Vinku i svetoj Lujzi kao svojevrsni prilog obilježavanju 400. obljetnice vinkovske karizme koju slavimo ove godine.

Slavlje je započelo pjevanom Večernjom i blagoslovom mozaika. Fra Domagoj Runje je nakon blagoslova, u misnoj homiliji naglasio kako je potrebno od dobroga gospodara iz Evanđelja učiti dijeliti dobrotu, biti velikodušan prema svima koje nam Gospodin stavlja na put poput Vinka i Lujze, koji su bili izvrsni učenici dobroga Oca Nebeskog.

Poslije svete mise naš zbor pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića izveo je niz pjesama u čast sv. Vinku i sv. Lujzi. Izvedene pjesme napisale su i skladale najvećim dijelom naše sestre. Tijekom koncerta održana je praizvedba dviju skladbi za koje je tekst napisala naša s. Vilma Šurjak, a uglazbio don Šime Marović, Milosrdna ljubav i Svetoj Lujzi. Mozaik je predstavila s. Antonija Delonga, povjesničar umjetnosti.

Na kraju je izvođačima i svima prisutnima zahvalila naša provincijalna poglavarica s. M. Radoslava i pozvala na okrepu i druženje u našem samostanu.

 

 

08.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje