sankt augustinPrije 50 godina sestre milosrdnice krenule su na put u nepoznato, ali vjera i poslušnost poglavarima pružali su im sigurnost da idu putem koji im je Providnost namijenila. Dana 9. svibnja 1967. godine prva grupa od sedam sestara došla je u kuću otaca misionara Družbe Riječi Božje u Sankt Augustin. Od te godine, sestre milosrdnice su kao misionarke „prisutne“ na pet kontinenata. Vrijedno je napomenuti imena tih sestara koje su svojim velikodušnim predanjem i požrtvovnošću utrle put, kojim ćemo kasnije mi mnoge moći s lakoćom prolaziti. To su bile s. M. Magdalena Vrdoljak, s. M. Viktorija Budimir Bekan, s. Salezija Urbančić, s. Ivana Evanđelista Bratož, s. Emericijana Blašković, s. Terezija Kovačec i s. Paula Sarač.

Danas, nakon pedeset godina služenja Isusu, kroz djelatnost u kuhinji, u brizi za bolesne i iscrpljene misionare, u skrbi za čistoću rublja i crkvenih prostora te u zauzetosti na mnogim drugim poljima, oci misionari Riječi Božje željeli su na poseban način izraziti svoju zahvalnost najprije Bogu, a potom i sestrama za njihovo služenje.

Tom prigodom upriličili su 14. svibnja misno slavlje na koje su bile pozvane sve sestre koje su ostavile svoj trag u samostanu, u Sankt Augustinu. Kao izaslanica vrhovne poglavarice, slavlju je nazočila s. M. Karolina Zebić, vrhovna savjetnica, potom s. M. Radoslava Kevo, provincijalna poglavarica i još devet sestara iz Hrvatske. Vidjeti sedamnaest bijelih koprena na jednom mjestu izvan Domovine, poseban je doživljaj.

Svetu misu predvodio je rektor p. Piotr Adamek, a p. Martin Üffing, provincijal, održao je prigodnu homiliju. U njoj je na poseban način naglasio važnost pojma služenje u našoj vinkovskoj karizmi, kojoj ove godine slavimo 400. obljetnicu: »Sveti Vinko kaže: ‘Drage moje sestre, kako li ste sretne! Vi služite samome Isusu Kristu u osobi siromaha!’ Vinko vidi cijeli svijet kao jedan ‘samostan’ – kao mjesto gdje se Boga može naći, a svaki posao služenja potrebnima kao ‘samostanski’. Ovih dana se, na poseban način, sjećamo dolaska prvih sestara iz Hrvatske u St. Augustin. I to činimo prvenstveno iz zahvalnosti prema Bogu, ali i sestrama. Svoj redovnički život provesti na ovakvome mjestu, poseban je poziv – sudjelovati u Božanskoj Misiji u našemu svijetu i to poslanje prenijeti na služenje čovjeku. U tom smislu je i sveta Lujza de Marillac govorila sestrama: ‘Mi imamo obvezu preuzeti način života i ponašanja našega Gospodina, koji je sebe potpuno predao te rekao da je na zemlju došao ne da bude služen, nego da služi.’ Misno slavlje su svojim pjevanjem obogatili bogoslovi zajedno s našim sestrama.

Nakon svete mise bio je zajednički susret u velikoj dvorani, tzv. auli, u kojoj smo se kroz simpatičnu prezentaciju prisjetili samih početaka. Potom su sve nazočne pozdravili p. Adamek i p. Üffing. S. M. Karolina prenijela je pozdrave i dobre želje naše č. Majke, a s. M. Radoslava je zahvalila za dobru suradnju s ocima misionarima tijekom svih ovih godina. Nakon kratkog filma o sestrama, upriličeno je zajedničko jelo. Do kasnoga poslijepodneva trajalo je veselo druženje, razmjena uspomena i zahvala za sve učinjeno dobro.

Sljedeći dan organiziran je izlet na sam izvor Družbe Riječi Božje – u Steyl u Nizozemskoj. Praćeni prekrasnim vremenom, posjet Steylu oduševio je sve sestre, baš kao i prethodni dan. S dobrom organizacijom, sve je proteklo izvanredno te su svi bili ispunjeni zahvalnošću Bogu jer je samo od Njega moglo proizići nešto tako dobro!

Ganute zahvalnošću otaca misionara i svim doživljenim, sestre su se 16. ujutro oprostile od patara, braće i nas sestara koje ostajemo i s pokojom suzom u oku krenule na put kući. (sIV)

 

 

 

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje