shkm17 4Susret hrvatske katoličke mladeži, u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ureda HBK za mlade, održan je 29. i 30. travnja 2017. u Vukovaru pod geslom Krist, nada naša. Na susretu su sudjelovale naše sestre s. M. Veronika Ćibarić i s. M. Elizabeta Glasnović zajedno s mladima iz dominikanske župe Gospe od Ružarija u Splitu koje je predvodio đakon fr. Ivan Dominik Iličić.

Susret je opisala s. M. Elizabeta:

Na putu prema Vukovaru posjetili smo Vinkovce i obitelj fr. Dominika. Stigavši u Vukovar, najprije smo posjetili Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje smo imali prilike čuti o stradanju Vukovara i žrtvi hrvatskih branitelja. Pomolivši se na groblju bijelih križeva, kao i na grobu Blage Zadre i ostalih hrvatskih branitelja, uputili smo se prema spomen-domu na Ovčari.

Bili smo smješteni u obiteljima u Starom Topolju koje je jedna od filijala župe sv. Mateja – Garčin. Susret je započeo u 18 sati okupljanjem u sportskoj dvorani mjesne osnovne škole gdje je bilo predstavljanje mladih iz različitih mjesta s područja grada Splita, Šibenika i Karlovca koji su bili gosti Garčina. Susret je bio osmišljen na način da je svatko trebao napisati poticajnu misao za mlade u kruhu koji je trebalo oslikati. Na plavom platnu koje je predstavljalo rijeku Vuku upisali smo svoja imena te prinijeli platno na klanjanju u crkvi nakon susreta.

U nedjelju 29. travnja, svi smo pohrlili u Grad Heroj gdje je ispred dvorca Eltz održano središnje euharistijsko slavlje koje je predslavio domaćin susreta msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u koncelebraciji s brojnim biskupima i svećenicima kao i s kardinalom Josipom Bozanićem koji se na kraju misnoga slavlja obratio mladima uputivši im riječi nade i ljubavi.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Hranić rekao da cijela Hrvatska polaže nadu u mlade ljude koji su spremni na novost koja ne zaboravlja povijest ni tradiciju, ali koja s Kristom koji je nada svih nas može puno učiniti na dobrobit društva i Crkve. Mladima se obratio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, msgr. Alessandro D'Errico koji je kao Papin izaslanik prenio Papin pozdrav i poruku radosti. Pred kraj misnoga slavlja, prije nego smo zapjevali Lijepu našu, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, obratio se mladima poticajnim riječima i otkrio da će domaćin idućeg susreta SHKM-a 2020. godine biti grad Zagreb.

Poslijepodnevni program bio je ispunjen događajima u središtu grada gdje su nastupali Grupa RiM, Mladi župe Gunja, zatim Zvonimir Kalić i Adrijana Baković, kao I učenici. Prikazana je i predstava Učitelju, gdje stanuješ koja je nastala prema knjizi Bog u metrou, a nastupilo je i Hrvatsko nadzemlje iz Splita. Potom je Umjetnička kolonija održala izradu kipova u ledu „Uspomene iz Vukovara“. Sudionici susreta imali su također prigodu razgledati grad organiziranim prijevozom. Susret je zaključen velikim koncertom na kojem su sudjelovali Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, band Božja Pobjeda i Opća Opasnost, a gost iznenađenja bio je Miroslav Škoro.

U ponedjeljak ujutro, zahvalivši svojim domaćinima u Starom Topolju na gostoprimstvu, uputili smo se svojoj kući. Na povratku smo posjetili Slavonski Brod i svetište Gospe od Brze Pomoći.

Zahvaljujemo Bogu za sve milosti koje je izlio na nas na ovom susretu SHKM-a u našem Vukovaru. Zahvaljujemo za slobodu koja nam je darovana po žrtvama naših branitelja. Neka Krist, naša nada, bude putokaz svakome od nas da nikad ne izgubimo nadu u bolje sutra i da se uvijek radujemo u Gospodinu.

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje