IMG 8742U samostanu svetoga Vinka u Splitu, u našoj Provincijalnoj kući, za svetkovinu Navještenja Gospodinova – naslovni blagdan naše Provincije - pripremale smo se svečanom trodnevnicom tijekom koje je s nama svetu misu slavio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Na samu svetkovinu, jutarnju svetu misu predslavio je naš samostanski kapelan fra Stanko Radić, a večernje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Na početku večernjega misnog slavlja fra Stanko Radić uputio je riječ pozdrava i zahvale mons. Barišiću na prisutnosti i potpori sestrama i svim redovnicima i redovnicama, a sestrama milosrdnicama čestitao je Dan Provincije.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o volji Božjoj i o Blaženoj Djevici Mariji kao pravom primjeru i uzoru za nasljedovanje. „Gospodin želi ljubav Božju uspostaviti na zemlji, no ona treba savezništvo u ljudskom srcu“, kazao je nadbiskup istaknuvši Marijino srce kao kolijevku Božje ljubavi i volje. „U otajstvu navještenja Gospodinova događa se – kako reče sv. Leon – da veličanstveno uze skrovito, moćno uze slabo, vječno uze prolazno. To je otajstvo jer Bog u svoje djelo želi uključiti čovjeka. On ulazi u našu svakodnevnicu. Stoga dobro reče sv. Terezija Avilska da Gospodin ulazi u našu kuhinju kod lonaca, u ono svakodnevno, u ono obično i tu želi biti doma“, kazao je nadbiskup. U tom je surječju istaknuo da se mi često udaljavamo od Boga i ne susrećemo Gospodina tražeći izvanredne i mistične događaje. A veliki događaj za povijest i budućnost događa se u svakodnevnom. Današnji događaj o majci Mariji ima misijsku poruku za nas.

Nadbiskup Barišić je istaknuo da je važno koju sliku imamo o Bogu. „Bog je radost i poziva nas na radost. Vjerovati u njega i vjerovati njemu znači ući u prostor radosti. Elizabeta reče: 'Blago tebi što povjerova'. Radost je pomoći, biti solidaran, očistiti, zamijeniti. Radost je biti osoba posvećenog života, radost je brak“, kazao je nadbiskup potaknuvši ih da žive i svjedoče tu radost i Božju ljubav te da se ne boje stajati s pitanjima pred tim otajstvom Božje ljubavi. Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je podsjetio na sliku koju je Origen upotrijebio za kršćane: trudna žena koja šeta i u sebi nosi novi život. „Neka nam proslava ove svetkovine produbi jednu novu viziju radosti, ljubavi i povjerenja“, poručio je mons. Barišić.

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale i pozdrava uputila je naša provincijalna poglavarica s. M. Radoslava Kevo. Svečano euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličao je zbor sestara pod ravnanjem mo. s. M. Mirte Škopljanac Mačina. Nakon misnoga slavlja druženje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici oko obiteljskoga stola. (SBC/SM)

08.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje