detaljOd 25. siječnja 2017., u godini 400. obljetnice vinkovske karizme koja se slavi u cijeloj Vinkovskoj obitelji, relikvijar sa srcem svetoga Vinka Paulskoga hodočasti, najprije njegovom ljubljenom Francuskom, a potom do »periferija svijeta«.

Primivši status relikvije, srce svetoga Vinka izvađeno je odmah nakon njegove smrti 1660. Vojvotkinja d’Auguillon poklonila je za njega srebrni relikvijar pa je potom pažljivo pohranjeno. Kad je sveti Vinko beatificiran, 13. kolovoza 1729., njegovo tijelo i srce postavljeni su na oltar u Svetom Lazaru.

Dana 13. srpnja 1789., tijekom Francuske revolucije vrhovni poglavar, o. Cayla de la Garde povjerio ga je svom pomoćniku o. Siccardiju koji ga je uspio prenijeti u Torino skrivajući ga u izdubljenoj knjizi. Na zahtjev kardinala Fescha relikvija je donesena u Lyon 1. siječnja 1805.

Sestra Blanchot, vrhovna poglavarica Kćeri kršćanske ljubavi, 15. veljače 1947., susrela je kardinala Gerliera, nadbiskupa Lyona, i iznijela mu svoju želju: »Nije Vam nepoznato da se srce svetoga Vinka nekoliko puta ukazalo (sestri) Katarini (Labouré). Željeli bismo da bude prisutno tijekom proslave naše Svetice.« Budući da nije odmah primila odgovor, Vrhovna poglavarica, pomalo nestrpljiva, htjela je telefonirati, no službenici su štrajkali za sve osim za hitne medicinske slučajeve. »Hitan slučaj srca«, rekla je i odmah telefonom primila »Magnificat!« - bilo joj je dopušteno uzeti relikviju.

Danas se relikvija nalazi iznad oltara posvećenoga svetom Vinku u kapeli Blažene Djevice Marije od Čudotvorne Medaljice u Parizu.

Preuzeto sa: cmglobal.org

 

P1240778 Paris VII ND medaille miraculeuse statue St Vincent rwk

12.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje