svkatarinaknjigaIKrU Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, 29. studenoga, predstavljena je knjiga Skroviti život Katarine LaboureČudesna povijest Čudotvorne medaljice koju je s francuskoga jezika prevela naša s. M. Arkanđela Smoljo. Hrvatski prijevod veliki je razlog za slavlje cijeloj našoj Družbi, vinkovskoj obitelji u Hrvatskoj kao i Vojsci Bezgrešne.

Knjigu su, uz moderatora don Franju Glasnovića, predstavili s. M. Arkanđela, prevoditeljica, i fra Ivan Bradarić, upravitelj Svetišta i pokrajinski asistent Vojske Bezgrešne. Tekstove iz knjige čitali su Marija Klisović i Neven Skroza, a glazbeni prilog slavlju dao je zbor crkve sv. Frane.

Na početku programa don Franjo je spomenuo da je promocija upriličena u devetnici Bezgrešnoj nazvavši to prikladnim ozračjem u kojem »slavimo knjigu« jer je uz skoru svetkovinu Bezgrešnog Začeća netom proslavljen i blagdan Bezgrešne Djevice od Čudotvorne Medaljice te spomendan sv. Katarine Labouré.

Prevoditeljica s. M. Arkanđela je na sebi svojstven način »utoplila« kazivanje o knjizi svojim davnim vezama sa Šibenikom. Sjećanje na kanonizaciju prvoga hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, četiri godine rada u šibenskoj bolnici, prve naučene riječi na francuskom jeziku samo su dio veza iz mladosti koje ostaju u sjećanju i čine da ova promocija ima i okus svojevrsnog duga prema Šibeniku. Svojstvenom joj neposrednošću izričaja, s. M Arkanđela je preporučila Šibenčanima: Budite ponosni na svoga sveca i nemojte dopustiti da ove klupe budu prazne!

U daljnjem kazivanju naglasila je važnost i dragocjenost suradnje jer je hrvatsko izdanje knjige nastalo u suradnji s ocima franjevcima konventualcima što je osobit pečat dalo u Godini suradnje koja se slavila u Vinkovskoj obitelji. S. M. Arkanđela je također u par riječi predstavila i autoricu knjige, Anne Bernet koja je knjigu koja je zapravo pohvala skromnosti svete Katarine napisala iz zahvalnosti Bezgrešnoj što joj je sačuvala majku dok je bila mala djevojčica.

Fra Ivan Bradarić je očitovao svoju radost zbog ovog događaja jer mu je već dugi niz godina želja da knjiga doživi hrvatski prijevod. U svom izlaganju približio nam je mučno stanje Francuske i svijeta u to vrijeme. Crkva je proganjana u kleru, rušenju crkava, zvona, križeva i svemu što joj pripada. Gospi kao da se žurilo. Tih desetljeća bilježi se niz Gospinih ukazanja diljem svijeta. Primijetio je kako je Gospa na »leđa« novakinje stavila veliku odgovornost zahtijevajući da se načini medaljica. Događaj u Rue du Bac otkriva da je svijet pod Gospinom zaštitom. Čudotvorna medaljica je dar našem vremenu. Velika je potreba za ovim projektilom koji je i sv. Maksimilijan Kolbe rado i intenzivno koristio, proširujući zaziv: O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se k tebi utječemo i za one koji joj se ne utječu, za neprijatelje vjere…

Nakon predstavljanja knjige nastavljeno je druženje uz domjenak u prostorijama samostana.

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje