NM1 3974U nedjelju, 27. studenoga, u našem samostanu svetog Vinka u Splitu, pet mladih je u Marijanskoj vinkovskoj mladeži imalo posvetu: Marin Kavajin, Anđela Rebić, Karlo Bušić, Tereza Palić i Mia Hržić, a deset prva obećanja: Ana Marinković, Filomena Puljiz, Petra Jelić, Marija Boko, Matea Ivančić, Iva Rebić, Tomislav Nikolić, Josip Šarić, Mladen Škare, Mateo Hrgović. Bio je to svečani događaj, ne samo za njih, već i za njihove obitelji i prijatelje, kao i za našu Provinciju Navještenja Gospodinova.

Na svetoj misi koju je predslavio fra Ante Bešlić, župni vikar u župi Gospe od Zdravlja u Splitu, bili su prisutni i mladi sa sestrama iz drugih zajednica: MVM Kistanje, MVM Zadar i MVM Livno, zatim framaši iz župe Gospe od Zdravlja, roditelji, braća i sestre obećanika, prijatelji i sestre našega samostana. U procesiji slavljenika kojom je započelo misno slavlje svatko od njih je nosio u ruci svijeću, simbol Krista, Svjetla neugasivoga i njima su okružili sliku Bezgrešne Djevice.

U propovijedi je fra Ante želio istaknuti veličinu svakoga od nas kao kršćanina i zahtjeva koje kršćanski život u sebi nosi, a posebice svih onih koji će položiti svoja obećanja. Potrebno je biti svjestan zahtjeva koji Krist traži od mladih članova MVM-a, a isto tako ne smije se smetnuti s uma da je nasljedovanje dvaju velikih uzora – Blažene Djevice Marije i sv. Vinka Paulskoga – veliki zadatak za sve. Nakon homilije, uslijedio je čin posvete i obećanja, potom blagoslov i podjela čudotvornih medaljica. Nakon što su mladi članovi stavili medaljicu oko vrata, izmolili su zajedničku posvetnu molitvu Presvetoj Djevici. Ono na što posveta i obećanja vežu članove jest: nasljedovati život Isusa Krista u punini, nasljedujući Marijine kreposti, te posvetiti se služenju i evangeliziranju siromaha kako je to sv. Vinko učio.

Pjevanje je predvodio band iz MVM-a Kistanje na čelu sa s. Blaženkom Delonga, predsjednicom Nacionalnog vijeća Marijanske vinkovske mladeži u Hrvatskoj. Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale uputila je provincijalna glavarica s. M. Radoslava Kevo i potaknula mladež na još gorljivije služenje Kristu po Mariji unatoč mnogim zahtjevima današnjeg vremena. Zahvalila je Bogu na daru odabranja svakog pojedinog člana MVM jer je na njima velika odgovornost i služenje Bogu koji im je dao milost da budu u ovoj zajednici. Nakon nje nekoliko riječi uputila je s. M. Elizabeta Glasnović zahvalivši svima na prisutnosti i potaknuvši mlade da ne odustanu lako od svojih ideala, već da spremno služe Bogu počevši od malih stvari po uzoru na Djevicu Mariju.

Najavila je i program koji se održao nakon liturgijskoga čina. To su bila dva šaljiva igrokaza Policajac i skitnica u kojem su glumili Tomislav Nikolić i Mladen Škare, te igrokaz Kod doktora gdje su glumice bile Cecilija Bašić i Ana Marinković. U veselom i nasmijanom ozračju nastavili smo druženje u predvorju samostana i počastili se onim što su pripremile sestre i mladi.

Zahvaljujemo dobrome Bogu na svim velikim milostima koje pruža preko marijanske mladeži, zahvaljujemo s. M. Radoslavi i svim sestrama koje molitvom i svojim žrtvama potiču mladež i podržavaju je. Zahvaljujemo svakoj pojedinoj zajednici koja je prisustvovala ovom velikom događaju. Neka nas Gospodin vodi i dalje u svim našim pothvatima da budemo više njegovi, a manje od svijeta, slijedeći primjer sv. Vinka, sv. Lujze, sv. Katarine Laboure i mnogih svetaca iz vinkovske obitelji. (sme)

Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje