MVM2016U subotu, 29. listopada 2016., u Zagrebu i Lužnici održan je prvi susret Marijanske vinkovske mladeži u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. S područja Dalmacije sudjelovali su predstavnici MVM-a iz Splita, Zadra i Kistanja. Susretu je, uz brojne sestre koje rade i surađuju s mladeži, nazočila i naša kandidatica Cecilija koja je i opisala ovaj susret.

U ranim jutarnjim satima, 29. listopada, krenuli smo prema Zagrebu. Put smo započeli molitvom našem Nebeskom Ocu i Majci Mariji. Uz molitvu, pjesmu i smijeh vrijeme je brzo prošlo i mi smo došli do našeg prvog odredišta – Kuće matice u Zagrebu, a skupilo nas se devedesetak sa svih strana: Zagreba, Kistanja, Rijeke, Zadra, Splita, Kupresa i Livna. U Kući matici nas je dočekala časna majka Miroslava Bradica, ostale sestre i pripravnice.

U šatoru Ženske opće gimnazije sestre su nam pripremile ugodnu dobrodošlicu. Uz topli čaj i malo kolačića odmorili smo se od dugoga puta. Prije svete mise, koju je predslavio vlč. Borna Puškarić, pozdravila nas je č. m. Miroslava. Pjevanje na misi predvodila je mladež iz Kistanja. Vlč. Puškarić je zaželio da budemo sretna Božja djeca koja moraju pronaći svoje mjesto u Crkvi i koja moraju hrabro donijeti odluku o tome gdje i na koji način najbolje služiti Gospodinu u duhu kršćanske ljubavi po zagovoru onih koje su kao marijanska vinkovska mladež izabrali za zaštitnike – BD Marije i sv. Vinka.

Kad je završila sveta misa, slikali smo se svi zajedno i krenuli u razgledavanje Kuće matice. Posjetili smo gruft – mjesto gdje su pokopane prve sestre milosrdnice koje su došle u Zagreb 1845. Obišli smo i kuhinju, dječji vrtić, kuću novicijata, radionicu i Žensku opću gimnaziju i prostore pučke kuhinje gdje se svakodnevno hrani oko 100 osoba koje tamo dovedu različite životne neprilike. Bilo je jako lijepo vidjeti mjesta na kojima sestre svojim radom i predanjem daju hvalu Isusu Kristu.

Nakon razgledavanja Kuće matice krenuli smo prema Lužnici. Prije razgledavanja smo ručali, malo se odmorili, prošetali kroz predivnu prirodu i foto aparatom stvorili uspomene na taj prekrasni i blagoslovljeni dan. Nakon odmora krenuli smo u razgledavanje dvorca koji je ujedno i duhovno-obrazovni centar, divili smo se prirodi i ljepoti dvorca, odmorili dušu i tijelo. Mjesto je uistinu prava oaza mira.

Poslije razgledavanja s. M. Samuela Vilenica i s. Blanka Jeličić govorile su nam o sestrama milosrdnicama, njihovu djelovanju, utemeljitelju svetom Vinku i vinkovskoj obitelji. Na samom kraju sve je pozdravila i predsjednica MVM-a u Hrvatskoj Petra Štokić. Pročitala je pismo podrške koje je za nas u Hrvatskoj stiglo iz međunarodne centrale MVM-a u Madridu, iznijela program i planove koji se trebaju ostvariti kroz dogledno vrijeme i zahvalila svima za susret: mladima i sestrama milosrdnicama, a na poseban način č. m. Miroslavi i s. Blaženki Delonga, savjetnici iz reda sestara u Vijeću MVM-a koje su posebnom ustrajnošću i zalaganjem ovaj susret učinile skladnim i lijepim. Na rastanku pomolili smo se svi zajedno ispred kipa Blažene Djevice Marije i ispunjeni radošću i zahvalnošću polako krenuli prema svojim odredištima.

A i povratno putovanje prema Splitu proteklo je u veselju, pjesmi, molitvi i to najljepšeg vijenca listopadske pobožnosti – krunici, tako da smo, možda, umorna tijela, ali okrijepljena i radosna duha stigli do Splita, a već pri pogledu na rasvijetljeni noćni Split zahvalili smo molitvom dragom Bogu i našem spretnom vozaču za taj prekrasni susret koji neka bude i ostane zalog za blagoslov i radost i nama i svima koje susretnemo.

 

12.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje