IMG 7622Redovito mjesečno druženje s potrebnima svih vrsta koje organiziraju Konferencija sv. Duje, sestre milosrdnice i Marijanska Vinkovska mladež, akcija 72 sata bez kompromisa te edukacijski susret Područnoga povjerenstva Udruge sv. Vinka u južnoj Hrvatskoj, ovog se petka i subote, 14. i 15. listopada, posložilo u izuzetan mozaik zajedništva.

U petak su se u našem samostanu svetog Vinka u ranim poslijepodnevnima satima okupili mladi iz Udruge zajedno sa starim i novim volonterima. Naime, započetom akcijom 72 sata bez kompromisa i Udruga mladih je obogaćena za 10 novih volontera. Odmah su upoznati s radom Udruge te planom za ove dane. Uključili su se u pripreme za druženje poslije mise. Pridružili su im se, kao i svakog mjeseca, i volonteri Nadbiskupijske klasične gimnazije.

Nakon molitve Gospine krunice i prilike za ispovijed, svi zajedno smo slavili oko Kristova stola. Misno slavlje predvodio je o. Stipo Balatinac, DI. Naglasivši važnost Božje riječi, govorio je kako je ona sjeme na njivi našega života. To je dobro sjeme i o nama ovisi kakav će rod donijeti. Može izrasti u veliko stablo ljubavi, dobrote, darivanja... – čemu će sigurno pridonijeti i naša otvorenost da činimo dobro.

Pjevanje je animirao Benjamin D. Vrdoljak, sjemeništarac, a poslije svete mise nastavilo se druženje uz osvježenja svih vrsta.

Mladi volonteri formirali su grupe te u živahnom druženju i razgovoru otkrivali nove svjetove upoznajući različite životne putove, tragedije, radosti, potrebe... Gluhe osobe u pratnji svog dobrog duha, gđice Suzane još su jedna u nizu sasvim specifičnih priča u ovom mozaiku.

Pomoć mladosti u sređivanju prostora na kraju druženja opet je prilika za međusobno učenje suživota, radosti, strpljivosti – sve za kvalitetniji život onih koji se žele okupljati oko Dobrote.

Subota je bila još življe isprepletena raznolikošću događanja. Uz gđu Jozicu, koja doista puno toga uspijeva povezati, ove subote je Marija Mamić, predsjednica Udruge mladih, povezivala gotovo nemoguće. Toliko puno osoba i aktivnosti svojom je blagošću, bistrinom, zauzetošću i dobrotom satkala u jedan sasvim osobit vinkovski, Božji vez!

Taj vez je tvorio edukacijski susret konferencija sv. Vinka iz Splita, Otoka, Makarske, Selaca i Kaštel Starog, studenti i volonteri koji već treću školsku godinu pomažu djeci i mladima pri učenju, te s njima i roditeljima redovito održavaju radionice, izlete i razna druženja, dio djece i roditelja, te novi volonteri. Pater Daro Grbac, lazarist, predslavio je svetu misu, nakon toga je imao predavanje i razgovor s članovima Udruge.

Trebalo je sve povezati dijeleći u grupe: edukativne i kreativne radionice, razgovore s roditeljima, serviranje stola za ručak – ta 70 nas je sjedilo za objedom koji je bio još jedan mozaik požrtvovnosti i ljubavi. Vrijedne gospođe iz konferencije Split i Otok pribavile su sve za izvrstan meni, mladost je servirala i posluživala, uspijevala i do predavanja ponešto stići.

Ručak je bio opet veliko zajedništvo radosti. Nakon ručka članovi konferencija su nastavili edukativni dio koji je vodio predsjednik Udruge u RH, g. Igor Pranjić.

Mladost je nastavila s raspremanjem stolova i posuđa te nastavkom radionica. Dio volontera je u staroj kuhinji »malog samostana« pripremao palačinke jer je na redu odlazak u Samaritanac, centar za rehabilitaciju...

Članovi Udruge i volonteri 72 sata bez kompromisa razišli su se oko 16 sati, odražavajući radost koja je današnjim susretima obnovljena za nove dane u kojima ćemo slaviti dobrog Oca Nebeskog. (smg)

 

 

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje